Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Att lära sig på hjärnans villkor – läraren Ela Strandberg skapade en webbplats för att underlätta läxläsning i hemmen

Från 2021
Ett barn sitter vid en dator med hörlurar på huvudet. Framför på bordet ligger skolböcker och burkar fyllda med olika sorters pennor.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Att hjälpa barnen med läxorna, eller att själv som elev veta hur man ska komma ihåg allting, är inte lätt. En lämplig studieteknik är något som alla har nytta av i livet och webbplatsen Läroteket bidrar med verktyg för att hitta en studieteknik som fungerar.

Läraren Daniela "Ela" Strandberg märkte att resurserna för att hjälpa till med läxorna inte var desamma i alla familjer. Därför ville hon dra sitt strå till stacken för att minimera problemen som uppstår till följd av läxläsningen.

Strandberg har tidigare undervisat vid Malms skola i Pargas. Några av föräldrarna till barn i hennes klass bad om råd för hur man kunde underlätta läxläsningen.

Det var då hon fick idén om att skapa en webbplats med material som hjälper en att förstå hur hjärnan och minnet fungerar när det gäller inlärning.

- Jag började göra videor där jag hjälpte eleverna repetera materialet inför läxorna, så att eleverna kunde göra det med mig i samma takt. Det visade sig vara välkommet och så spann jag vidare på tanken. Efter att jag fick finansiering av Svenska Folkskolans Vänner kunde jag börja skapa Läroteket.

På webbplatsen finns olika flikar som kallas hörn. De är gjorda för eleverna i klasserna 1–6 samt deras föräldrar och lärare.

Elevhörnan består av det som den ursprungliga idén var, nämligen korta animerade videoklipp som på ett förenklat sätt förklarar hur hjärnan och minnet fungerar när det gäller inlärning och introducerar olika studietekniker.

Ela Strandberg står ute, närbild.
Bildtext Daniela "Ela" Strandberg har jobbat intensivt med Läroteket.
Bild: Marie Söderman/Yle

Strandberg använde sig av en referensgrupp i arbetet med Läroteket. När gruppen fått ta del av materialet visade det sig att det fanns ett behov av ytterligare material.

Föräldrahörnan är ett komplement till elevhörnan och innehåller samma information, men i en mindre förenklad form.

- I föräldrahörnan finns bland annat en bok som spinner vidare på det som finns i elevhörnan men också tips på hur man kan berömma barnen för att motivera dem, berättar Strandberg.

Även skolorna kan implementera Läroteket i sin undervisning med hjälp av lärarhörnan, eller lärarhandledningen som det heter på webbplatsen.

Materialet där består av mikrolektioner man lätt kan ta med i undervisningen, där man introducerar olika teman som finns i Läroteket så att barnen får en liten dos av informationen de kan repetera hemma.

Pinfärskt material – kostnadsfritt

Läroteket lanserades precis då grundskolans lägre klasser påbörjade sitt läsår.

Lärarna hade fått se materialet för att få in det i undervisningen från skolstarten och nu är siktet inställt på att sprida plattformen bland föräldrarna.

Strandberg har jobbat med Läroteket på heltid sedan juli 2020, på egen hand. En neuropsykolog har faktagranskat materialet för att se till att all information är korrekt.

Arbetsbördan har tidvis varit stor och det har funnits stunder då Strandberg känt att hon tagit sig an för mycket.

- Då var det bara att ta ett djupt andetag och fortsätta, berättar Strandberg. Jag fick positiv energi att fortsätta då referensgruppen kom med god feedback.

Renja Stenfors ja kolmasluokkalainen Tiia Holgeri kotona lakkopäivänä Turussa 27.11.2019.
Bildtext Strandberg vill att Läroteket ska minska konflikter som uppstår till följd av läxläsning.
Bild: Johanna Manu / Yle

Trots att Strandberg arbetat som lärare i över 10 år blev hon överraskad över mängden studietekniker som fanns tillgängliga.

- Jag trodde att jag hade bra koll på studietekniker som finns där ute, då jag själv var tvungen att kämpa med det i skolan, men nu när jag verkligen satte mig in i det här så märkte jag att det fanns ju så mycket, mycket mer. Jag tror att det kan vara ganska vanligt och jag hoppas att man tar en titt på Läroteket om man känner igen sig.

I nuläget arbetar Strandberg med att färdigställa Läroteket. Det ska bli möjligt att repetera matematiska formler eller ordklasser genom digitala spel.

Lämnade Pargas efter över 10 år i skolvärlden för nya äventyr

Du har nyligen slutat som lärare och flyttat till Umeå, saknar du att undervisa?

- Jo, det gör jag, massor. Men det var dags att ta en paus, det gör alltid gott att ta pauser men jag saknar att undervisa jättemycket. Som tur är har vi grannar som går i mellanstadiet o de kommer hit ibland så jag kan hjälpa dem med läxorna eller med att läsa till prov.

- Så jag är jättetacksam att jag får fortsätta undervisa barnen här i grannskapet. Nu speciellt när jag skapat Läroteket är längtan jättestor att få ha en klass igen, men nu finns det annat i planerna så vi får se om jag någon gång återvänder till läraryrket igen.

Diskussion om artikeln