Hoppa till huvudinnehåll

Sport

SJK tog full pott mot FC Haka och ger sig in i medaljstriden – trea i tabellen förbi FC Lahti och FC Inter

Från 2021
SJK firar mål.
Bildtext SJK vann över Haka med 2–0. (arkivbild)
Bild: Lehtikuva

I fotbollsligans enda match på fredagskvällen bjöd SJK hemmapubliken på ett ordentligt målkalas. I och med segern klättrar Seinäjokilaget i tabellen förbi FC Lahti och FC Inter och är nu trea. Haka ligger däremot risigt till.

HJK 44 poäng – KuPS 35 poäng – SJK 30 poäng, så ser tabelltoppen ut i fotbollsligan efter SJK:s seger över krislaget FC Haka. SJK och KUPS har en match färre spelad än tabellettan HJK.

SJK hade en seger i bagaget över Honka tidigare i veckan, medan Haka förlorade sin senaste match mot AC Oulu och ligger på en tionde plats, med bara fyra poäng mer än IFK Mariehamn som riskerar ligakval.

SJK fick en drömstart på matchen då Ariel Ngueukam gjorde hemmalagets första mål på en frispark, bara sju minuter in i matchen. Haka red ut första halvlek utan fler bakslag, men det var nog SJK som hade matchen i sina händer.

– Vi var bättre med boll i första halvlek men lyckades inte i anfallet, konstaterade SJK:s Niko Markkula efter matchen i Ruutus sändning. Men vi försvarade bra hela vägen.

Två snabba mål sänkte Haka

I andra halvlek utökade SJK ledningen genom en mäktig soloprestation av Denys Oliinyk. Han dribblade och fintade och slutligen satte han bollen i mål bakom Haka-målvakten Mika Hilander.

Hemmalagets tredje fullträff blev början på ett par nattsvarta minuter för Haka. Hakas Hilander hann redan rädda det första skottet på mål, men bollen studsade rakt i fötterna på Ariel Ngueukam, som satte kvällens andra fullträff.

– När det tredje målet kom, var matchen avgjord. Sedan var det bara att trampa på gasen, konstaterade Markkula.

Och när allt går i mål, så går allt i mål. Jake Jervis fullbordade 4–0 bara minuten senare. SJK:s Jesse Öst hade en bättre dag på jobbet och höll nollan ända till slut när SJK tog sin femte raka hemmaseger.

Hakas Eero-Matti Auvinen var förståeligt fåordig i Ruutus intervju efter matchen.

– Båda halvlekarna var ganska dåliga. De slog till direkt i början, trots att vi visste att de är bra i specialsituationer. Ja, jag vet inte riktigt vad jag ska säga.

Resultat, fotbollsligan

SJK–FC Haka 4–0, (1–0)

07' Ariel Ngueukam 1–0

51' Denys Oliinyk 2–0

77' Ariel Ngueukam 3–0

78' Jake Jervis 4–0

Publik: 2095

Diskussion om artikeln