Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Jag är ganska bra på att plåga mig" – 17-åriga Oravaislöftet Leonard Markén glad över att han missade junior-EM, snart kan skidorna åka på hyllan

Från 2021
Leonard Markén springer.
Bildtext Leonard Markén (nr 15) slutade sexa i FM-debuten.
Bild: Lehtikuva

Nånstans måste man ju börja, säger Leonard Markén efter sitt första FM-framträdande i seniorklassen. Mångtalangens debut slutade med en sjätte plats på 1500 meter i Kalevaspelen i Tammerfors.

Det kunde ha funnits bud på nånting ännu mer – i bästa fall till och med en skrällmedalj – men den här gången räckte Leonard Markén inte till. Inte ännu.

17-åringen från Oravais låg på tredje plats, hack i häl på ledaren ännu med 200 meter kvar, men fick se sig ifrånlöpt på slutet. Han slutade sexa med tiden 3.53,82, drygt två sekunder från medalj.

– Det gick inte riktigt som jag velat. Spurten funkade inte alls. När jag skulle trycka på med 300 meter kvar så stumnade jag bort. Farten var ganska optimal för mig, men benen samarbetade inte. Jag vet inte vad det var, säger IF VOM-löparen.

Markén grämer sig över att han sprang stora delar av loppet på andra banan och ödslade onödiga krafter, men i det stora hela gav loppet och den framskjutna placeringen råg i ryggen.

– Nånstans måste man ju börja, säger han och ler.

Missad stortävlingsdebut? Bara positivt

Säsongen som helhet har varit strålande. Markén vann FM-guld i U20-klassen för två veckor sedan och har kapat tolv sekunder från sitt personliga rekord i sommar.

– Det har gått mycket bättre än förväntat. Jag kan inte säga nåt annat. Jag är glad att jag haft sån här tur att jag kunnat springa såna här tider.

Tur? Inte är det väl vara tur som ligger bakom såna här rekordförbättringar?

– Nå, inte har jag egentligen gjort träningen för att springa de här tiderna.

Du får tydligen ut allt på tävling?

– Jo, det kan nog vara att jag är ganska bra på att plåga mig själv.

Joonas Rinne jublar över mållinjen.
Bildtext Joonas Rinne tog en väntad seger på 1500 meter. I rött till höger i bild loppets sexa Markén.
Bild: Lehtikuva

Den enda mindre plumpen i protokollet var den missade mästerskapsdebuten. Han klarade kvalgränsen till U20-EM ett par veckor för sent och missade sedan kvalgränsen till U20-VM med sjutton hundradelar.

Men Markén väljer att vända i synnerhet den uteblivna EM-resan till något positivt.

– Egentligen var det bra. Om jag kvalat in dit skulle jag ha missat chansen att springa hårt i Lapinlahti. Och nu när jag varit så här nära att komma med har jag motivation att träna och trycka på ännu hårdare kommande år.

Markén sprang sitt personbästa 3.46,77 i Lapinlahtis GP-tävlingar i mitten på juli och steg samtidigt till elva i Finlands alla tiders statistik i U20-åldersklassen. Han tillhör klassen även nästa säsong.

Löpskor eller skidor?

Markén är även en duktig skidåkare. I vintras slutade han tia i junior-FM på 15 kilometer klassiskt.

En skidsäsong blir det även kommande vinter, men Markén vet inte ännu hur många tävlingar han ställer upp i.

– Det lutar nog lite mer mot friidrott för tillfället.

Han är tyst i ett par sekunder och fortsätter:

– Kanske, säger han och brister ut i skratt. Jag tar bara en dag i taget. Det är sån jag är.

Diskussion om artikeln