Hoppa till huvudinnehåll

Sport

En fantastisk karriär är över – Antti Ruuskanen har kastat klart och Oliver Helander hyllar den gamla mästaren: "Han har uppnått det mesta man kan uppnå"

Från 2021
Uppdaterad 28.08.2021 16:15.
Antti Ruuskanen kastar spjut.
Bildtext Ruuskanen kom inte över 78 meter under sin sista säsong.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Kroppen håller inte längre och Antti Ruuskanen sätter punkt för spjutkarriären i förtid. Den trefaldiga mästerskapsmedaljören avtackades efter FM-kvalet i Tammerfors.

När startlistan för spjutkvalet i Kalevaspelen publicerades saknades ett namn. Antti Ruuskanen skulle i Tammerfors göra sina sista FM-tävlingar, och planen var att en lyckad prestation där skulle lett till ett sista framträdande i Finlands färger i landskampen mot Sverige.

Nu är istället karriären över.

– Idrottslivet är tufft och när man har varit med så länge som jag varit, så är det här på sätt och vis också en lättnad, säger Ruuskanen efter att han berättat om sitt beslut för publiken på Ratinastadion.

Ville inte att sambon måste sköta om två bebisar

Antti Ruuskanen hör till 2000-talets mest framgångsrika finländska friidrottare. Han prenumererade på en plats i världseliten i ett årtionde och var topp-6 i alla förutom ett mästerskap han deltog i mellan åren 2009 och 2018.

Han vann OS-silver i London 2012, korades till Europamästare i Zürich 2014 och följde upp med ett EM-brons i Amsterdam två år senare. Han personliga rekord är 88,98 med vilket han är fyra i Finland bakom Aki Parviainen, Tero Pitkämäki och Seppo Räty.

Antti Ruuskanen med EM-guldet 2014.
Bildtext Antti Ruuskanen med EM-guldet.
Bild: EPA/All Over Press

Den första och enda gången han föll ut i ett stortävlingskval var i VM i Doha 2019. Han genomgick en knäoperation samma höst – och återfann aldrig storformen.

Ruuskanen, 37, har inte kommit över 80 meter de två senaste säsongerna och väljer nu att stiga åt sidan ett par veckor i förtid. Kroppen håller inte längre för idrott på elitnivå.

– Jag fick problem med kastarmen under sommaren och det fanns en risk att jag skulle dragit upp en värre skada om jag fortsatt. Med en småtting där hemma så ville jag inte att sambon är tvungen att sköta om två bebisar på en gång, säger den färska pappan med ett brett leende.

– Det här var till slut det enda alternativet. Man ska inte leka med hälsan.

Helander: En fantastisk karriär

Efter kvalet avtackades Ruuskanen på stadion. Dels uppvaktades han av kvalkastarna och publiken som gav honom stående ovationer, och på plats fanns även andra gamla spjutprofiler som Tero Pitkämäki och Kimmo Kinnunen.

En av dem som nu förväntas axla manteln som nummer ett i Finland är Oliver Helander.

Antti Ruuskanen bärs fram av Toni Kuusela och Lassi Etelätalo.
Bildtext Ruuskanen bars ut från arenan av de mångåriga tävlingskumpanerna Toni Kuusela och Lassi Etelätalo.
Bild: Lehtikuva

Kariskastaren har haft en jobbig säsong men tog sig vidare till final med 76,99. I söndagens final siktar han på guld och ett kast kring 83-84 meter – men efter kvalet handlade det mesta om Ruuskanen.

– Inte vet jag vad annat man kan säga än att han haft en fantastisk karriär. För mig personligen är det starkaste minnet från Anttis karriär EM-guldet i Zürich, säger Helander till Yle Sporten.

– Lite synd förstås att han inte kunde kasta här, men han har inget att bevisa mera. Han har uppnått det mesta man kan uppnå i spjutkastning och har inget behov av att komma hit och kasta 75 meter.

Du har tävlat med både Pitkämäki och Ruuskanen, hur mycket har det hjälpt dig att kunna följa med de gamla mästarna från närhåll?

– Det är klart det hjälper att ha hårda konkurrenter. Jag hann tävla några gånger mot Pitkämäki och till och med vinna över honom en gång, och samma sak med Ruuskanen. Det är synd att båda nu har slutat, men det kommer förhoppningsvis nya.

Det är väl din tur att ta över nu?

– Jo, nog hoppas jag på att höja min egen nivå och kunna kasta rekordlängder igen. Det är målet under de kommande åren.

EDIT kl. 16.00. Artikeln uppdaterad med kommentarer av Ruuskanen och Helander.

Diskussion om artikeln