Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slarv med medicinskt avfall i Ryssland sprider smittsamma partiklar i vatten, luft, mark och livsmedel

En person med skyddsutrustning bär två stora plastpåsar med avfall i händerna. Personen går mot en dörr i en sjukhuskorridor.
Bildtext Hanteringen av medicinskt avfall varierar och oansvarigt slarv och nonchalans är vanligt i Ryssland. På federal nivå bereds ändå nya lagar.

Coronapandemin har gjort att många ryssar frågar sig hur de ska kunna skydda sig mot smitta som kan spridas via munskydd, handskar eller avfall från sjukhus och polikliniker. Hanteringen av medicinskt avfall varierar och oansvarigt slarv och nonchalans är vanligt. På federal nivå bereds nya lagar men åtgärderna borde komma snabbt.

Motstridiga regler och lagar

Vladimir Balasjov är expert på problem som berör hantering av medicinskt avfall och han skyller till en del på lagstiftningen. Den är inte harmonierad, säger Balasjov. Det betyder att reglerna för hur medicinskt avfall ska hanteras finns inskrivna i olika lagar som inte alltid stämmer överens sinsemellan.

Det största problemet är emellertid slarv, girighet och lättja som leder till att samvetslösa företagare i avfallsbranschen tar betalt men inte tar hand om avfallet så som de borde, säger Balasjov.

Den som sköter arbetet samvetsgrant måste investera i särskilda anläggningar för förvaring av avfallet, de måste också ha speciella transportfordon och utbilda sin personal. Dessutom måste de övervaka och redovisa sina processer.

– De samvetslösa bara samlar ihop sådant som förorenade sprutor, blod och covidtestmaterial i svarta sopsäckar och slänger dem på närmaste soptipp, säger Vladimir Balasjov.

Det är allmänt känt att medicinskt, smittsamt avfall kommer ut i omgivningen och förorenar luft, vatten, mark och livsmedel. På vissa håll sköts hanteringen rätt, på andra håll är det slumpen som avgör var avfallet förvaras.

Stora mängder avfall på okända vägar

Det finns klara regler för hur smittsamt avfall ska tas om hand på sjukhus och polikliniker men de ger inte ut information om hur det sköts i praktiken. Det innebär enligt Vladimir Balasjov att man inte kan vara säker på att allt går rätt till. 

Än mindre vet man vad som händer med avfall som har uppstått under coronaepidemin då många har vårdats hemma.

Enligt uppgifter som tidningen RBK tog fram i fjol uppstår det varje år sexhundra tusen ton medicinskt avfall i Ryssland. Av det är etthundratjugo tusen ton smittsamt eller annars farligt för omgivningen.

Nya regler behövs nu

Aleksandr Grigoriev som är medlem i lokalfullmäktige i stadsdelen Gavan i Sankt Petersburg vill se en snabb lösning på avfallsproblemet. Han vet att lagberedning pågår på federal nivå, men lagstiftning är en långsam process. 

– Vi behöver snabba lösningar på lokal nivå. Det går att fatta de beslut som behövs om det finns vilja, säger Grigoriev.

Han har tagit reda på att man på vissa orter autoklaverar smittsamt avfall, alltså desinficerar det innan det förs till någon avfallsanläggning. 

– Det vore en lösning som också EU och våra grannar i Finland skulle vara nöjda med, säger Aleksandr Grigoriev.

Förorenade och smittsamma partiklar som kommer ut i omgivningen i nordvästra Ryssland kan förstås också spridas över gränsen till Finland.

Varning för smutsiga munskydd

Under en rundabordsdiskussion hos nyhetsbyrån Tass fick Vladimir Balasjov och Aleksandr Grigoriev också frågor om hur man ska hantera personlig skyddsutrustning som munskydd, visir och handskar efter att man har använt dem.

Det bästa är att torka av dem med desinficeringsmedel innan man slänger dem bland soporna, svarade Balasjov. Han varnade också för att plocka upp skyddsutrustning som någon annan har slängt på marken. Det finns en liten risk för att den i sig goda gärningen att städa upp i omgivningen resulterar i att man får en allvarlig sjukdom.

Hanteringen av smittsamt medicinskt avfall är inget nytt problem och gäller absolut inte bara covid-19. Det finns så många andra farliga smittor som kan spridas och dessutom innehåller medicinskt avfall ofta också läkemedel som kan vara farliga att få i sig.