Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö: Evakueringsoperationen i Afghanistan kan klassas som farlig – säkerhetsläget "kaotiskt" i landet

Uppdaterad 29.08.2021 13:02.
Presidentti Sauli Niinistö Ykkösaamun vieraana 28 elokuuta.
Bildtext President Sauli Niinistö gästade Morgonettan på lördagen.

Den finländska skyddstruppens uppdrag i Afghanistan kan betraktas som en klart farlig uppgift, säger president Sauli Niinistö. Niinistö gästade Yleprogrammet Morgonettan på lördagsmorgonen.

– Hela flygplatsen med omnejd var ett farligt område, och det såg vi ju konkreta exempel på i och med självmordsattackerna i torsdags. Det fanns också olika sorters hinder redan under resan till flygplatsen i Kabul.

Niinistö säger att de som deltog i operationen säkert själva kommer att uttala sig mer.

Säkerhetsläget i Afghanistan är överlag väldigt oklart just nu, anser Niinistö.

– Det är väldigt kaotiskt. Det är svårt att få en överblick av läget. Det finns många olika typer av grupperingar i landet: klaner, IS, även al-Qaidaceller. När det finns många olika intressen bådar det aldrig gott.

Enligt Niinistö kan det här göra att det blir svårt för talibanerna att behålla makten i landet, även om det till synes var lätt att få den.

Niinistö anser att det finns skäl att upprätthålla någon form av dialog med talibanerna. Kina och Ryssland har fört diskussioner med dem, så även USA, och det ligget även i talibanernas intresse, säger han.

"EU inte särskilt synlig"

Beslutet att sända skyddstrupperna till Afghanistan för att evakuera finländare var historiskt, men Niinistö säger att det var en självklarhet att fatta det.

Det är ändå enligt Niinistö lättare att skicka finländska soldater till olika operationer när andra länder ber om hjälp, än det är att skicka dem för att hjälpa finländare.

– Här behövs nog en paragraf i lagen. Det förstår alla inblandade, även riksdagen, säger Niinistö.

Det var USA:s styrkor som ledde evakueringsoperationen i Afghanistan och EU lät bli att skicka sina snabbstyrkor till landet. Niinistö säger ändå att han inte direkt kritiserat EU.

– Jag har bara konstaterat att EU inte varit särskilt synlig i den här operationen. Det är en iakttagelse som inte går att förneka. Jag för fram strukturella brister.

– För Finland är det viktigt att EU visar sig stark.

Deltog de finländska skyddstrupperna i krig i Afghanistan?

– Nej, inte direkt. Men vapen avfyrades, och uppsättningen var nog de allierade mot talibanerna. Vi var med som allierade i ett krig mot terrorism, sa Niinistö.

Afghaner fortsätter att köa till gränsövergångarna mot Pakistan. Den här bilden togs i Spin Boldag för ett par dagar sedan.

Talibanerna säger sig nu ha kontroll över Panjshirdalen, talibanledningen lovar skydda hjälparbetare, många fast på flygplatsen i Mazar-i-Sharif – följ utvecklingen i Afghanistan live

Talibanerna säger sig ha erövrat det sista motståndsfästet i landet, talibanledningen garanterar hjälparbetarnas säkerhet samtidigt som Afghanistan hotas av en humanitär katastrof. Motståndsrörelsen i Panjshirdalen ligger illa till och vädjar om en vapenvila.