Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vartiainen positivt inställd till slopat språkkrav – för båda inhemska språken: "Helsingfors kunde utropa sig till en engelskpråkig stad"

Från 2021
Uppdaterad 28.08.2021 15:51.
Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen
Bildtext Helsingfors skulle kunna utropa sig till en engelskspråkig stad, säger Juhana Vartiainen till Helsingin Sanomat.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen (Saml) kan tänka sig att slopa språkkraven för stadens anställda. I framtiden behöver kunskaper i varken svenska eller finska vara ett måste. Helsingfors skulle kunna utropa sig till en engelskspråkig stad, säger han till Helsingin Sanomat.

Finland gör inte tillräckligt för att rekrytera internationella experter, tycker Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen (Saml). I en intervju till Helsingin Sanomat räknar han upp flera tänkbara lösningar på problemet. Bland dem finns ett slopat språkkrav – på båda inhemska språken.

– Helsingfors skulle kunna utropa sig till en engelskspråkig stad, där de som talar engelska inte skulle behöva tala finska eller svenska, säger han.

Av de internationella studerande som tog examen i Finland år 2018 flyttade 36 procent utomlands inom ett år efter examen. Vartiainen kritiserar i hårda ordalag svårigheterna med att ta vara på internationell expertis.

– Det är ett eländigt misslyckande av Finland. Politiken har väldigt långsamt blivit medveten om att vi överhuvudtaget behöver arbetsrelaterad invandring.

Vartiainen vill satsa på engelskan – men lösningar görs på statlig nivå

Redan tidigare har Helsingfors stad gjort satsningar för att stödja makar till internationella experter och underlätta rekryteringen från utlandet. Men enligt Vartiainen är det inte tillräckligt.

– Ett annat bra sätt att locka människor till att stanna i Helsingfors kunde vara att avsevärt öka antalet grundläggande engelskspråkiga utbildningar och förskolor.

Till Helsingin Sanomat säger han att gratis högskoleutbildning och den höga beskattningen i Finland lätt skapar en situation där utlänningar utbildar sig i Finland och sedan väljer att emigrera till lägre skatteprocenter.

– Det här är saker som det fattas beslut om på statlig nivå och som Helsingfors stad inte kan påverka.

Klimatkrisen gör Helsingfors attraktivt för utländsk expertis

Uppstartssatsningar som evenemanget Slush och bolaget Maria 01 har redan satt Helsingfors på kartan, säger Vartiainen. I framtiden kan staden dessutom bli en tillflyktsort för världens högutbildade.

– Värmen och översvämningarna som orsakas av klimatförändringar, och till viss del också terrorism, kan göra det trygga Finland intressant för utländska experter. Det skulle också gynna Helsingfors, säger han till Helsingin Sanomat.

Svenska Yle har varit i kontakt med Juhana Vartiainen som avböjde att kommentera saken ytterligare.