Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mardrömsartat försvarsspel och rött kort för Honka i derbyt mot HIFK – tidigare MLS-stjärnan Kamara presenterade sig med två mål

Uppdaterad 28.08.2021 21:08.

HIFK tackade och tog emot då Honka yrade på hemma i Esbo i fotbollsligan. Nyförvärvet Kei Kamara gjorde sina två första ligamål i 3–0-segern – och såg till att HIFK tog sig upp på en plats i den övre slutserien.

Det var nog en och annan supporter i Esbo som satte händerna framför ansiktet i den tredje matchminuten i det så kallade metroderbyt mot HIFK.

Efter en halvdåligt slagen frispark snubblade Ville Koski över sina egna fötter och föll. Kei Kamara ryckte och avslutade som han gjort så många gånger tidigare i den långa karriären i MLS och Premier League: bergsäkert. 

Det var bara början på misären för Honka.

En dryg kvart senare stod det redan 2–0 efter nytt, underkänt försvarsspel av hemmalaget. Ett bolltapp nära egen hörnflagga gav HIFK inläggsläge. 

Snart 37 år gamla Kamara visade upp imponerande spänst och var två huvuden högre i luftrumme än samma olyckliga Koski, som igen fick följa med ett baklängesmål från första parkett.

– Kamara visade verkligen i dag varför han gjort ett och annat mål under karriären, säger HIFK:s kapten Sakari Mattila till Ruutu.

Rött kort krönte misären

I den andra halvleken fullbordade Honkas Jerry Voutilainen ett hattrick i misslyckanden genom att dra på sig ett direkt rött kort efter en frilägeskapning. Mattila skruvade in den efterföljande frisparken och fastställde slutsiffrorna med sitt första mål för säsongen. 

– Vi spelade helt okej, men misstagen i början blev väldigt kostsamma. Vi höll för låg nivå i dag, gjorde för många fel i positioneringen och var slarviga, säger Honkas Henri Aalto till Ruutu.

Matchresultatet var ett dystert trendbrott för Honka, som gjort två mål eller fler i sina fyra senaste matcher. HIFK har däremot hittat storformen efter en månadslång paus på grund av coronatrubbel och 1–5 hemma mot KuPS i återkomsten förra helgen.

– Det här var en reaktion efter förra veckans missräkning. Vi var väldigt proffsiga i dag och spelade moget, säger Mattila.

HIFK ligger nu på sjätte plats i en väldigt haltande ligatabell, medan Honka föll ner till sjua. De sex bästa går till den övre slutserien och fyra lag går ut i Europa. 

Det ser ljust ut för rödtröjorna, som spelat två matcher färre än de flesta topplagen.

Videobilder från Ruutu.

Resultat:

Honka–HIFK 0–3 (0–2)

3' Kei Kamara 0–1

20' Kei Kamara 0–2

67' Sakari Mattila 0–3

AC Oulu–FC Lahti 1–1 (0–1)

45'+1' Macoumba Kandji 0–1

59' Samu Alanko 1–1