Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Forskare: "Aurora Botnia mest miljövänliga färjan just nu"

Från 2021
Specialforskare Tapio Karvonen.
Bildtext Tapio Karvonen är specialforskare inom sjöfart på Åbo universitet.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Specialforskare Tapio Karvonen håller med om att Aurora Botnia just nu är den miljövänligaste passagerarfärjan i världen. Men snart kan en annan färja ta över kronan.

Det är svårt att mäta miljövänlighet eftersom det finns olika storlekar på fartygen och de kör olika rutter.

– Men jag tycker att det här stämmer bra, Aurora Botnia är den mest miljövänliga bil- och passagerarfärjan just nu, säger Tapio Karvonen, specialforskare på Åbo universitet.

Aurora Botnia anländer till Vasa
Bildtext Aurora Botnia på väg till hamnen i Vasa.
Bild: Yle/Antti Haavisto

Tallinks nya fartyg världens miljövänligaste?

Men tekniken utvecklas hela tiden, så Karvonen påpekar att det inte kommer att ta lång tid före en annan färja kallas den mest miljövänliga färjan.

– I allmänhet skulle jag säga att de finska och estniska rederierna är ganska miljövänliga. När de bygger nya fartyg så bygger de miljövänligt.

– Just nu bygger Raumovarvet "MyStar" för Tallink, som är ganska mycket större än Aurora Botnia, och jag är ganska säker på att den kommer att kallas världens miljövänligaste när den är klar, säger Karvonen.

Vad gäller att tänka miljövänligt nämner han också Viking Grace och nya Viking Glory som börjar trafikera nästa år.

Valmistumassa oleva Tallinkin MyStar Rauman telakalla
Bildtext Tallinks nya färja MyStar byggs på varvet i Raumo. Bilden från juli i år.
Bild: Rauma Marine Constructions

Speciella förhållanden i Kvarken

Vad gäller Aurora Botnia säger Karvonen att färjan är gjord för de förhållanden som råder i Kvarken.

– Färjan måste ha tillräckligt starka motorer så att den kan ta sig fram vintertid i stormar och svåra isförhållanden. Den kan inte ha för svaga motorer som använder mindre bränsle. Det är den första färjan som är specifikt byggd för att trafikera i Kvarken.

LNG är en övergångsperiod

Så vad finns det då för utmaningar vad gäller miljöarbetet, som Wasaline och de andra rederierna måste fortsätta jobba med?

Aurora Botnia använder för tillfället flytande naturgas, även kallat LNG, vilket inte är lika miljövänligt som biogas som man planerar använda i framtiden. Just nu finns det inte tillräckligt med biogas så man måste använda naturgas.

Aurora Botnia kan också använda batterier när den kör i hamnområdet. Det finns fartyg som använder batteridrift till fullo, mellan Sverige och Danmark till exempel. De är visserligen små färjor men det är en ny lösning för rederierna.

Det blir inga utsläpp när man använder batteridrift. Men däremot är produktionen av batterierna inte särskilt miljövänlig, så det måste man jobba på.

Metanol och biogas är två bränslen som kommer bli allt vanligare. Karvonen berättar att den flytande naturgasen LNG används på de flesta fartyg just nu. Men det är lätt att justera motorerna så att man kan använda biogas sen när det finns tillräckligt av den.

– LNG är på ett sätt bränslet för en övergångsperiod. Man har lämnat oljetiden bakom sig och söker ännu mer miljövänliga alternativ för framtiden. Biogasen kommer säkert att tas i bruk mer.

Viking Glory sjösätts på varvet i Kina.
Bildtext Viking Glory sjösätts på varvet i Kina. Bilden från januari i år.
Bild: Viking Line

En mer komfortabel resa

Passagerare på Aurora Botnia kommer inte att som förr se tjock svart rök från skorstenen. Och driften är troligen smidigare så det kommer inte att skaka lika mycket.

I restauranger och passagerarutrymmen syns att man tänkt på hur man hanterar avlopp och att man försöker minska på matsvinn.

– Skillnaden jämfört med Wasa Express är stor. Trots att den uppdaterades och renoverades flera gånger, säger Karvonen.

Folk sitter i pub i båt och tittar ut på havet.
Bildtext Bild från Aurora Botnias jungfrufärd den 28 augusti.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Diskussion om artikeln