Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Totalt regnkaos i F1-tidskvalet i Belgien – Lando Norris i våldsam krasch, George Russell överraskade

Uppdaterad 28.08.2021 20:58.
george russell
Bildtext George Russell startar från ruta två.

F1-tidskvalet i Spa blev en blöt historia – bokstavligen. Regnet ställde till det rejält – värst gick det för Lando Norris, som förlorade kontrollen över bilen och körde rakt in i väggen. Britten uppges ändå vara okej, men bilen såg däremot rejält tilltufsad ut.

Regnet öste ner över den legendariska Spa-banan och arrangörerna dröjde ett tag med att inleda tidskvalet. Så småningom kom man ändå igång – men den blöta banan skulle ändå orsaka stora bekymmer.

McLarens Lando Norris var snabbaste föraren både i första och andra kvalomgången och karriärens första pole position såg ut att bli verklighet. Samtidigt som det bara fortsatte att regna.

Hursomhelst körde tredje kvalomgången i gång, med ödesdigra följder. Lando Norris förlorade kontrollen över bilen i den ökända Eau Rouge-kurvan och drämde rakt in i väggen.

Norris hade tur i oturen och klarade sig utan större blessyrer, men bilen skadades ordentligt. Bara minuter tidigare hade Aston Martin-föraren Sebastian Vettel krävt röd flagg på grund av regnet.

När han fick veta om Norris olycka via radion sparade han inte på svordomarna.

– Vad var det jag precis sa för he***te! Vad var det jag sa! Röd flagg! Helt onödigt!

Efter det körde Vettel körde upp bredvid Norris för att kolla att han var okej.

Russell skrällde, startar från ruta två

Tidskvalet stoppades medan banan städades upp och regnet fortsatte att ösa ner. Ett tag såg det ut som om det var färdigkört för i dag, men så kom man igång igen.

Mercedes Lewis Hamilton rattade säkert mellan pölarna och hade greppet om pole position – men så kom dagens andra jätteskräll. Williams George Russell gasade på och körde jublande in över målstrecket som den snabbaste föraren.

Att Red Bulls Max Verstappen slutligen var snäppet snabbare var inget som den 23-årige britten hängde läpp över. Att starta från första ledet var en seger både för honom och Williams.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Vi gjorde ett bra jobb, bilen känns fantastiskt bra, konstaterade Russell i C Mores sändning efter kvalet.

Mercedes Valtteri Bottas var åttonde snabbast, men straffades med fem startrutor i GP-tävlingen i Ungern, där han orsakade en krock strax efter starten.

Tidskval, Belgiens GP

1. Max Verstappen, Red Bull Racing 1:59.765

2. George Russell, Williams +0.321

3. Lewis Hamilton, Mercedes +0.334

4. Daniel Ricciardo, McLaren +1.099

5. Sebastian Vettel, Aston Martin +1.170

6. Pierre Gasly, Alpha Tauri +1.399

7. Sergio Perez, Red Bull Racing +2.347

8. Valtteri Bottas, Mercedes* +2.737 (+ straff, fem startrutor)

9. Esteban Ocon, Alpine +3.748

10. Lando Norris, Mc Laren

...

19. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo Racing