Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Camilla Richardsson överlägsen etta på paradsträckan: "Ett par hinder gick bra, men resten var inget vidare"

Från 2021
Uppdaterad 28.08.2021 22:03.
Camilla Richardsson
Bildtext Camilla Richardsson tog FM-guld på paradsträckan i Kalevaspelen.
Bild: Lehtikuva

Hon tvingades tacka nej till OS eftersom hon kände att hon inte skulle hinna komma i form. I Kalevaspelen löpte hon i mål som överlägsen segrare på 3000 meter hinder, trots en svår dag.

Esbo IF-löparen Camilla Richardsson tog det svåra beslutet bara några veckor före sommar-OS i Tokyo.

– Jag är inte längre ute efter erfarenheter, jag saknar framgång – det hade jag inte nått i Tokyo, sa hon då.

Richardsson hade då löpt sitt första hinderlopp sedan år 2019 och testat formen i SFI-mästerskapen. 1,5 år av upprepade skadeproblem hade satt sina spår och tiden 10.14,3 var Richardsson inte nöjd med av förståeliga skäl. Och hon var alldeles för långt ifrån rekordtiden från 2019 som lyder 9.35,27 för att ha en chans att ens komma nära den form hon hade velat visa i Tokyo.

I dag ställde hon sig igen på startstrecket i Tammerfors i paradgrenen 3000 meter hinder, trots att hon kände att formen inte var den bästa.

– Det kändes bra att ställa sig på strecket och det känns alltid fint att vinna, konstaterade Richardsson efteråt.

Speciellt hindertagningen gav hon inga stilpoäng.

– Ett par hinder gick helt bra, men resten var nog inget vidare.

I GP-tävlingen i Lahtis tidigare i augusti löpte Richardsson i mål som fyra på 3000 meter slätt på tiden 9.05,89, inhemskt årsbästa. Det gav också hopp om att formkurvan är på stigande.

– Tävlingen i Lahtis gick överraskade bra. Jag har ju tränat mycket, men inte kunnat löpa. Och man måste löpa om man vill löpa fort. Jag har förlorat flera viktiga månader.

Richardssons medaljjakt fortsätter i morgon i 5000-metersloppet.

Silver för Kytölä i tresteg

I damernas längd slutade Kira Kytölä tvåa, bara tre centimeter bakom mästaren Taika Koilahti. Längdmedaljen var hennes tredje i karriären.

– Klart att jag hellre skulle tagit det där guldet. Det är helt klart. Men också det här var bra. Jag har ändå varit skadad sen november, så det är en seger i sig att vara med igen, säger Kytölä som dragits med trilskande akillessenor.

– Nu har jag inte ont nånstans längre, men formen är ju vad den är. Jag har inte kunnat hoppa på träning som jag velat, fortsätter Kytölä som också deltar i söndagens trestegsfinal.

Herrarnas längdfinal bjöd på en skrällvinnare. Blott 16-åriga Kasperi Vehmaa förbättrade sitt personliga rekord med 15 centimeter till 749 i den sista omgången och vann med sex centimeters marginal till Kalle Salminen. Den halvskadade statistikettan Kristian Bäck tog brons med 740.

På damernas 100 meter gick segern till Helsingfors IFK:s Lotta Kemppinen, medan Samuel Purola överraskade Samuli Samuelsson och korades till mästare bland herrarna.

Se alla resultat från Kalevaspelen här.

Diskussion om artikeln