Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

TPS tog full pott i fotbollsettan på Centrumplan i Ekenäs – sent segermål av Kasper Hämäläinen avgjorde

Från 2021
Uppdaterad 29.08.2021 19:26.
Kasper Hämäläinen skjuter bollen.
Bildtext Kasper Hämäläinen var en av matchens bästa spelare då TPS tog full pott i matchen mot EIF. Han gjorde också segermålet.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Med ströminuter kvar på matchuret styrde TPS:s Kasper Hämäläinen in segermålet i den underhållande matchen i herrettan i fotboll. Hemmalaget EIF ledde i paus, men lyckades inte stå emot Åbolagets framfart i den andra halvleken.

Matchen som spelades i fint väder på lördag kväll slutade 1-2 (1-0).

TPS kom starkt till matchen och pressade det något trötta och slitna hemmalaget på försvar från start. För EIF var lördagens match den tredje på åtta dagar medan gästerna inte spelat match på mer än en vecka.

Åbolaget radade upp flera chanser under matchens första 25 minuter. Bland annat en av matchens bästa spelare Kasper Hämäläinen hade tre avslut.

Trots hård TPS-press var det ändå hemmalaget som gjorde det första mål. Stanislav Efimov visade hög klass då hans distansskott förde hemmalaget i ledning, ett skott som var ottagbart för annars duktige TPS-målvakten Jere Koponen.

Till andra halvleken kom – om möjligt – ett ännu starkare TPS. Laget pressade EIF på försvar, även om hemmalaget också hade sina anfall. De riktigt farliga mållägena lyckades EIF inte skapa.

TPS:s kvittering kom efter ett snyggt avslut av Serge Atakayi. Kasper Hämäläinen spelade fram honom och Atakayis avslut gick i mål till höger om Mehdi El Moutacim i hemmamålet.

Sent segermål

Åbolaget fortsatte pressa på och fick väldigt många hörnor. Segermålet kom också efter en hörna från höger. Med ett par minuter kvar av ordinarie matchtiden slog Juri Kinnunen en hörna från höger som TPS-kaptenen Rasmus Holma nickade mot mål.

Två spelare försöker nicka på bollen.
Bildtext TPS:s Rasmus Holma hinner före EIF:s André Österholm på bollen.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Hämäläinen fick en tå på bollen och tre seriepoäng åkte till Åbo. Matchhjälten konstaterar att det hände mycket i matchen.

- Vi hade lite problem i första halvleken, men jag tycker vi gör vårt mål i ett viktigt läge i början av andra halvleken. Målet gav hopp åt oss och tro på att det lönar sig att mala på.

- Jag tycker att vi hade matchen under kontroll, säger Hämäläinen.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Kasper Hämäläinen och Ville Sevón efter EIF-TPS

7:00

TPS-tränaren Jonathan Johansson sa på presskonferensen efter matchen att han nog trodde på sitt lag i pausen, fastän hemmalaget ledde. Också Kasper Hämäläinen litade på att det går att svänga matchen.

- Vi snackade i pausen om att vi har 45 minuter på oss att göra någonting och det tidiga kvitteringsmålet hjälpte oss.

- Alla spelare gav hundra procent och det är alltid kul att se, säger Hämäläinen.

Ville Sevón är tillbaka

Hemmalagets wing back Ville Sevón var glad över att äntligen få spela en match från start i herrettan och egentligen att kunna spela över huvudtaget. Skadorna har avlöst varandra, men nu fick han ge järnet.

- Skönt att vara tillbaka. Nu är kroppen i skick och det ska vara skönt att hjälpa laget under resten av säsongen.

- Nog har det stundtals varit jobbigt. Jag har inte haft ett klart datum när jag kommer tillbaka, jag har försökt och spelat med vårt akademilag. Jag har varit tvungen att hoppa av träningar och så vidare.

Två spelare fajtas om bollen.
Bildtext Trotjänaren Ville Sevón med mer än 130 matcher i herrettan är tillbaka efter flera skador.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Han säger att matchen var tuff och tung för många av lagets spelare.

- Det märktes nog i det att vi förlorade många andra bollar och var kanske lite steget efter. Vi kunde inte heller spela vårt eget spel i dag.

- Det var en tuff match, men jag tycker vi hade chanser att ta poäng i dag, säger Sevón.

Ändringar i startelvorna

TPS och EIF spelade 1-1 då lagen i juni (22.6) möttes i Åbo. Inför lördagens drabbning på Centrumplan i Ekenäs hade hemmalaget spelat två segerlösa matcher.

TPS kom till Ekenäs med hemmaförlusten mot RoPS (2-3) för en dryg vecka sedan (19.8) i bagaget.

På grund av att försvarsspelaren Riku Selanders och anfallaren Valdrin Rahicas varningskonto fylldes i bortamatchen (1-1) mot Jaro på onsdagen (25.8) var EIF-coachen Guillem Santesmases tvungen att göra några ändringar i startelvan.

Trotjänaren Ville Sevón, som gjorde ett kort inhopp i Jakobstad på onsdagen, spelade nu sin första match i herrettan från start den här säsongen. Han tog Robin Sids plats som wing back, medan Sid flyttade ett steg uppåt i banan.

Unge Oliver Pettersson tog i sin tur Selanders plats till höger i trebackslinjen. André Österholm var tillbaka i startelvan efter skadan i förlustmatchen mot HJK Klubi (3-5) för en vecka sedan.

Också TPS hade gjort tre ändringar i sin startelva efter förlustmatchen mot RoPS. Anfallaren Serge Atakayi var första gången i startelvan för säsongen. Albijon Muzaci var ny i elvan, liksom försvarsspelaren Juri Kinnunen.

Joonas Sundman började matchen på avbytarbänken på grund av en liten smäll han fått.

EIF möter Gnistan om två veckor

Förutom matchhjälten Kasper Hämäläinen var Serge Atakayi ett ståndigt orosmoment för EIF-försvaret. Mittförsvaret med Rasmus Holma och Juhani Pikkarainen spelade stabilt och EIF-bekante Atte Sihvonen var säker som mittlås på mittfältet.

I Hemmalaget stod mittbacken Tuukka Andberg för en närmast heroisk insats i första halvleken. Han bröt inlägg och brottades med TPS-anfallarna. Målvakten Mehdi El Moutacim gjorde flera fina räddningar. Stanislav Efimov och André Österholm jobbade på stora ytor.

Matchprotokollet finns på Bollförbundets webbplats.

Peiman Simani dömde hur säkert som helst inför 910 åskådare.

Serietabellen finns på Yles text-tv sidan 244.

EIF spelar sin följande match om knappt två veckor (10.9) mot Gnistan på bortaplan. TPS åker till Vasa på onsdag (1.9) för att möta VPS i en ny toppmatch.

Resultat division 1

EIF – TPS 1-2 (1-0)

28 min Stanislav Efimov 1-0, 54 Serge Atakayi 1-1, 88 min Kasper Hämäläinen 1-2

Publik: 910

RoPS – VPS 3-2 (1-1)

5 Geoffrey Acheampong 1-0, 45+1 min Kalle Multanen 1-1, 56 min Marcus Moses 1-2, 62 min Vertti Hänninen 2-2, 83 min Srdan Vujaklija 3-2

Publik: 958

PK-35 – FF Jaro 2-1 (0-0)

66 min Pauli Kuusijärvi 1-0, 68 min Toni Lehtimäki 2-0, 81 min Markus Kronholm 2-1

Publik: 0

Jippo – MP 4-2 (2-1)

9 min Wilterlynd Inalien 1-0, 14 min Samson Ebuka 1-1, 16 min Inalien 2-1, 52 min Joona Hiltunen 3-1, 63 min Nuutti Laaksonen 3-2, 72 min Jere Hiltunen 4-2

Publik: 278

MuSa – KPV 1-0 (1-0)

18 min Fareed Sadat 1-0

Publik: 457

Gnistan – HJK Klubi 04 1-0 (1-0)

22 min Rony Huhtala 1-0

Publik: 305

Diskussion om artikeln