Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vad har hänt med problemgrenen 400 meter? Enorm rekordslakt i Tammerfors: "Kanske folk förstått att inte bara kötta på in i kaklet"

Från 2021
Jeanine Nygård i Sibbo.
Bildtext Jeanine Nygård vill slå sig in i ett sannolikt finländskt EM-stafettlag nästa år.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Två under 53 sekunder, fyra under 54 sekunder. Smaka på det. Damernas 400 meter har fått ett rejält lyft i Finland – och nu ser Jeanine Nygård chansen att kröna karriären i ett mästerskap.

PB efter PB efter PB. De sex främsta sprang nytt personbästa i finalen på damernas 400 meter i Kalevaspelen i Tammerfors. Och tiderna är i ett inhemskt perspektiv riktigt goda.

Mästaren Mette Baas kapade en halv sekund av sitt rekord till 52,74, häcklöparen Viivi Lehikoinen högg bort åtta tiondelar till 52,99 och Milja Thureson över sex tiondelar till 53,26.

– Det är härligt att nivån i Finland gått så mycket framåt att vi är två under 53 sekunder, säger 20-åriga Baas efter sitt andra raka guld.

Mette Baas.
Bildtext Mette Baas tog en väntad seger. Men tiden var en positiv överraskning.
Bild: Lehtikuva

På femte plats hittas Jeanine Nygård. Hon vet inte riktigt vad hon ska tänka om sin prestation. Å ena sidan förbättrade den fyrfaldiga FM-medaljören sitt personbästa med dryga två tiondelar till 54,42, men å andra sidan…

– Jag ville ju ha den där medaljen! Och jag är alltför pigg nu. Jag tänkte att det måste ha gått jättelångsamt. Det var egentligen ett dåligt lopp av mig.

Orden formligen sprutar ur munnen på Nygård, som inte kan bestämma sig om hon ska vara mer besviken eller belåten.

– Jag är inte jättebesviken, det får man inte vara när det kommer rekord. Men inte kan jag vara riktigt nöjd heller. Äh, men skit samma, det var ju ändå PB!

Vasa IS-löparen konstaterar att hon inledde för sakta och kunde ha fortsatt i samma tempo i hundra meter till.

– Formen är jättebra. Det är fartfördelningen som jag haft problem med, jag har aldrig haft så här snabba ben på träning. Tränaren sa före loppet att jag ska klara av 54,00. Jag hade helt enkelt en lite sämre dag.

"Finnarna har en tendens att träna ihjäl sig"

Nivån på damernas 400 meter i Finland i sommar har varit bättre än på åratal. Till och med årtionden. Senast kom fyra damer under 54 sekunder på 1970-talet.

– Det är jätteroligt! Tidigare har man kanske inte alltid velat varandra väl, men vår generation trivs tillsammans och alla vill att de andra utvecklas. Jag tror det här blir riktigt bra, vi får ihop ett pangstafettlag till EM nästa år.

Jeanine Nygård i profilbild.
Bildtext Nygård hoppas ännu underskrida 54 sekunder i sommar.
Bild: Jaakko Stenroos / All Over Press

Vad är orsaken till att nivån är så bra just nu?

– Kanske folk har förstått att ta det lite lugnt emellanåt. Att inte bara kötta på in i kaklet. Finnarna har en tendens att träna ihjäl sig, men nu kanske man börjat inse att det ska finnas en kontrast mellan träningsnivåerna, säger Nygård.

– Tidigare sprang man på grusvägar i byar runtom i Finland och tränade mest ensam. Nu har man skapat team, det finns en bra grupp i Jyväskylä, vi har Petras (Stenman) gäng i Helsingfors och så vidare. Kanske det är orsaken.

Nygård, 29, berättade i fjol att hon planerar att avsluta sin karriär efter säsongen 2022. Det skulle innebära att EM i München nästa sommar är hennes sista chans att få representera Finland i ett stort mästerskap.

Men sista ordet är inte sagt.

– Nu kom det ju FM till Vasa 2024! Jag har fått höra att skulle det nu inte det vara skoj att vara med där? Men jag tänker som så att jag siktar på EM nästa år och så tar vi ett år i taget.

Diskussion om artikeln