Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spelade EM-handboll i juli – nu är Emilia Karell, 18, FM-sexa i spjutkastning: "Jag är nöjd att jag ens kunde kasta här"

Från 2021
Emilia Karell kastar spjut.
Bildtext Emilia Karell var nia i FM-debuten i fjol. Nu klättrade hon några placeringar upp till sexa.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Efter en sommar som präglats av en armbågsskada och ett handbolls-EM hittas Emilia Karell på en meriterande sjätte plats i Kalevaspelens spjutfinal. Nästa sommar siktar hon betydligt längre.

Att som 18-åring placera sig som sexa i senior-FM är en sak. Att göra det efter en säsong där grenträningen varit minst sagt bristfällig är något helt annat.

Emilia Karell slutade på sjätte plats i Kalevaspelens spjutfinal med resultatet 51,95. Hon blev en dryg meter från sitt årsbästa, men hade behövt förbättra sitt personliga rekord med nästan fem meter för att ta medalj.

– Jag fick nog ut ungefär max i dag. Jag hade inte jättehöga förväntningar, annat än att komma in bland de åtta bästa. Jag har haft problem med armbågen hela sommaren, så jag är nöjd att jag ens kunde kasta här, säger Karell till Yle Sporten.

Emilia Karell kastar spjut.
Bild: Jussi Saarinen / All Over Press

Huvudmålet för säsongen var U20-FM i Åbo för ett par veckor sedan. Där tog Sjundeå IF-kastaren sitt fjärde guld på lika många junior-FM. Kalevaspelen var hennes fjärde tävlingar i sommar.

– Det här har inte varit en vanlig säsong. Jag har tävlat lite på grund av armbågen och kunde inte kasta alls under hela försommaren, berättar Kyrkslättbon.

Då fokuserade hon istället på sin andra gren handboll och representerade Finland i junior-EM i Nordmakedonien. Finlands EM tog slut den 18 juli – och först efter det startade Karells spjutsäsong.

Junior-VM huvudmålet nästa sommar

Hon kastade sitt årsbästa 53,12 (2 centimeter från förra årets rekord) i junior-FM. Det skulle också berättigat till en plats i såväl U20-EM som -VM i sommar, men resultatet kom för sent.

– Nog grämer det förstås lite när jag visste att jag skulle ha chansen dit, men inte var det mitt mål den här säsongen. Jag glömde det när armbågen blev sjuk och satsade istället på handbollen.

Porträttbild på Emilia och Malin Karell.
Bildtext Också Emilias lillasyster Malin kastar spjut. Båda tränas av pappa Marcus Karell.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Nästa år går junior-VM av stapeln i Colombia. Är det något du tänkt på?

– Jo, jo. Huvudmålet för nästa säsong är att komma med dit och förhoppningsvis också klara sig bra.

Vad har du för målsättningar som spjutkastare längre fram?

– Nog vill jag komma med till VM eller OS och vinna något där. Men jag tar det som det kommer, det viktigaste är att hållas skadefri.

Dags för handboll igen

Snart tar igen handbollssäsongen vid för Karell. Förra säsongen gjorde hon 39 mål på 20 matcher för Kyrkslätt IF i FM-ligans grundserie.

Just nu konstaterar Karell att fokus är lika stor på spjutkastning och handboll.

– Jag ska försöka satsa på båda åtminstone hela gymnasietiden. Dom stöder varandra ganska bra, så jag tror nog det ska gå bra.

Diskussion om artikeln