Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Paret Grönlunds viktresa resulterade i en bok – de gick ner totalt 80 kg genom att ändra livsstil

Många drömmer om en livsstilsförändring. För Ann-Charlotte och Thomas Grönlund blev en utlandsresa startskottet för en annan resa. En gemensam viktresa som resulterade i en kokbok.

Tanken är att boken ska hjälpa och inspirera andra.

– Eftersom vi själva lyckades önska man det för andra också. Jag tror inte vi är ensamma om viktproblemen och nu vill vi dela med oss, säger Ann-Charlotte Grönlund.

För två år sedan var de på resa till Florida. Tidigare hade de inte riktigt prata om den övervikt båda bar på.

– Men då tänkte vi att "nä, vad ska vi börja göra". Vi börjar vara långt över 50 båda och vill leva ett långt liv. Så vi måste skärpa oss.

Båda två har gått ner cirka 40 kg i vikt och nu känns livet helt annorlunda. Bröd, ris och pasta är utbytt mot sallad och andra alternativ.

– Halloumi är gott att steka. Broccoligratäng, ja det finns massor med olika. Till helgerna försöker vi ha annat tilltugg, man orkar inte äta bara grönsallad i längden.

För Grönlunds har förändringen inte varit jobbig. Sötsuget försvann snabbt och de gillar smör och grädde som ju är tillåtet.

– Man får bort sötsuget och behovet av kolhydrater, man vill helt enkelt inte ha det, säger Thomas Grönlund.

Alla blodvärden blev prima

Efter att ha valt bort kolhydraterna i ett år tog de blodprov för att se hur förändringen påverkat deras kroppar.

– Vi blev så glada när vi hörde resultaten. Alla värden var i topp.

Läkaren sa att de kan fortsätta eftersom det haft så bra effekt på dem att välja bort kolhydrater.

– Det passar inte alla, men det passar oss. Det känns så skönt för det är inget projekt utan en livsstilförändring. I dag behöver inte ens fundera vad vi kan eller inte kan äta utan det är vår livsstil.

Enligt paret finns så många goda alternativ till kolhydrater, både hemma och på restaurang.

– Det har inte varit några bekymmer för oss, det har gått smidigt.

Kokbok som inte ska vara för krånglig

Ann-Charlotte har delat med sig av sin färd via sociala medier. Där fick hon många frågor om recept och tips för maten.

– Jag tyckte det skulle vara intressant att samla mina idéer, vår historia och mina recept till en kokbok.

Då det dessutom har varit gott om tid för lite extra projekt så här i pandemitider blev det en bok.

– Jag har samlat sådant som är enkelt och som man kan ha i vardagen. Viss finns det också lite till fest men mest normala grejer man själv hade velat ha då man började. För att göra resan enklare.

Och visst finns också efterrätter och bakverk med i boken. Men inga bullar.

– Det har jag ärligt talat inte lyckats få till på något bra sätt. Men chokladkaka, bärpaj, muffins. Och vi bjuder samma sorts mat åt många och de säger ofta att det är så mycket godare, inte torrt utan fylligt och smakrikt.

Visst händer det också att paret tar en glass i sommarvärmen.

– Vi har unnat oss det. För vi vet att vi har det under kontroll, säger Thomas Grönlund.