Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hela regionen inblandad i släckningsarbetet i Pedersöre – kommer att ta tid innan alla brandhärdar är släckta

Uppdaterad 29.08.2021 16:47.

En skylift, två grävmaskiner och brandbilar som kör skytteltrafik behövs fortfarande vid den brand som bröt ut i Österbottens kötts gamla slakteri i Bennäs.

Byggnaden är delvis fyra våningar hög och släckningsarbetet är på flera sätt utmanande

– Vi har en skylift från Jakobstad som sprutar på taket, vi kommer inte åt det på något annat sätt, säger stationsmästare Tore Lindström.
Arbetet har pågått hela natten och kommer att pågå hela söndagen och troligen också måndag, enligt Lindström.

– Det finns mycket brännbart material under betongen som ryker på. Så det kommer att ta några dagar.

Brandmän och rykande ruin.
Brandmän och rykande ruin.

Under natten har brandmän och bilar från hela regionen varit på plats. Byggnaden är närmare 2 000 kvadratmeter stor och totalförstörd, enligt Lindström.

– Vi har precis bytt personal och också lagt ut larm till stationer längre bort så vi kan släppa hem pojkarna som varit här i natt.

Just nu finns enheter från Purmo, Bennäs, Munsala, Jeppo och Nykarleby på plas. Enheter från Esse har jobbat hela natten men nu fått åka hem och från Karleby var bilar med under lördagskvällen.

Vattentrycket i området sjunker

Vatten tas dels från vanliga vattenledningssystemet, dels från ån.

– Vi har 300 meter till ån vi så vi fyller tankbilar direkt från den. Jag fick precis meddelande av vattenverket att trycket i hela området håller på att sjunka så vi måste ta ner lite på det så vi sparar lite duschvatten och kaffevatten åt andra.

Rök ur byggnad.
Rykande ruin.

Lindström kan inte säga så mycket om brandorsaken men säger att det ligger nära till hands att det handlar om raketer eller smällare eftersom veneziansk afton firades i Österbotten på lördagskvällen.

Byggnaden användes som slakteri till 1985 och har sedan dess varit i privat ägo och har använts som lager den senaste tiden.