Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Glädjande besked: Paralympiska idrottarna från Afghanistan har anlänt till Tokyo och är redo att tävla

Arrangörerna bar Afghanistans flagga vid invigningen
Bildtext Arrangörerna bar Afghanistans flagga under invigningen.

De paralympiska idrottarna från Afghanistan Zakia Khudadadi och Hossain Rasouli har anlänt till idrottarbyn i Tokyo. Det meddelar Internationella Paralympiska kommittén. Då talibanerna tog makten i landet såg det mörkt ut – men de lyckades fly.

Mångder av idrottare har flytt eller försökt fly från Afghanistan sedan talibanerna tog makten i landet. För en vecka sedan lyckades Internationella Paralympiska kommittén (IPC) evakuera Zakia Khudadadi och Hossain Rasouli – båda idrottare med målet att tävla i Tokyo.

Idrottarna anlände först till Frankrike och Paris – därifrån fortsatte resan till Tokyo dit de anlände på lördagen och möttes av IPC:s ordförande Andrew Parsons, idrottarrådets ordförande Chelsey Gotell och Afghanistans lagledare Arian Sadiqi.

– För tolv dagar sedan fick vi veta att det Afghanska Paralympiska laget inte kan resa till Tokyo. Det var hjärtskärande.

– Det startade en stor global operation som inkluderade att tryggt evakuera dem från Afghanistan, deras vistelse i Frankrike och deras resa till Tokyo, sa IPC:s ordförande Andrew Parsons på organisationens webbplats.

Khuddadi första kvinnliga paralympiern sedan Aten 2004

– Vi kommer att fortsätta jobba med Zakia, Hossain och deras lagledare så att de får all omsorg och stöd de behöver, både under och efter Paralympics i Tokyo.

Khudadadi tävlar på torsdag i taekwondo i klassen K44, under 49-kilogram. Hon är den första kvinnliga paralympiern från Afghanistan sedan Paralympics i Aten 2004.

Sprintern Rasouli skulle ha deltagit på herrarnas 100 meter i klassen T47, men hann inte. I stället tävlar han på herrarnas 400 meter i klassen T47 på fredag.