Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Glädjande besked: Paralympiska idrottarna från Afghanistan har anlänt till Tokyo och är redo att tävla

Från 2021
Arrangörerna bar Afghanistans flagga vid invigningen
Bildtext Arrangörerna bar Afghanistans flagga under invigningen.
Bild: 2021 Getty Images

De paralympiska idrottarna från Afghanistan Zakia Khudadadi och Hossain Rasouli har anlänt till idrottarbyn i Tokyo. Det meddelar Internationella Paralympiska kommittén. Då talibanerna tog makten i landet såg det mörkt ut – men de lyckades fly.

Mångder av idrottare har flytt eller försökt fly från Afghanistan sedan talibanerna tog makten i landet. För en vecka sedan lyckades Internationella Paralympiska kommittén (IPC) evakuera Zakia Khudadadi och Hossain Rasouli – båda idrottare med målet att tävla i Tokyo.

Idrottarna anlände först till Frankrike och Paris – därifrån fortsatte resan till Tokyo dit de anlände på lördagen och möttes av IPC:s ordförande Andrew Parsons, idrottarrådets ordförande Chelsey Gotell och Afghanistans lagledare Arian Sadiqi.

– För tolv dagar sedan fick vi veta att det Afghanska Paralympiska laget inte kan resa till Tokyo. Det var hjärtskärande.

– Det startade en stor global operation som inkluderade att tryggt evakuera dem från Afghanistan, deras vistelse i Frankrike och deras resa till Tokyo, sa IPC:s ordförande Andrew Parsons på organisationens webbplats.

Khuddadi första kvinnliga paralympiern sedan Aten 2004

– Vi kommer att fortsätta jobba med Zakia, Hossain och deras lagledare så att de får all omsorg och stöd de behöver, både under och efter Paralympics i Tokyo.

Khudadadi tävlar på torsdag i taekwondo i klassen K44, under 49-kilogram. Hon är den första kvinnliga paralympiern från Afghanistan sedan Paralympics i Aten 2004.

Sprintern Rasouli skulle ha deltagit på herrarnas 100 meter i klassen T47, men hann inte. I stället tävlar han på herrarnas 400 meter i klassen T47 på fredag.