Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Med 470 trappsteg och 50 meter över havsytan blir Hundbanans motionstrappor en av landets största: "Talkoandan i Pargas har varit fantastisk"

Från 2021
Uppdaterad 30.08.2021 08:38.
Programmet är inte längre tillgängligt
Hundbanans motionstrappor i Pargas står snart klara - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mållinjen hägrar och motionstrapporna i Pargas kan snart öppna för allmänheten. Hundratals tog sig en promenad för att titta på utsikten då Hundbanans motionstrappa provvisades på lördagen. Utan talkoarbete och en hel del jävlar anamma hade trapporna aldrig sett dagens ljus.

– Nog känns det fantastiskt nu då projektet snart är rott i hamn, säger primus motor Johan Kronberg, som 2016 fick idén att bygga motionstrapporna i Pargas.

– Det har varit en lång väg kantad av utmaningar men mottagandet har varit fantastiskt och jag vill redan nu tacka alla de som varit med på talko.

Kronberg betonar att utan frivilliga krafter hade det aldrig varit möjligt att bygga motionstrapporna i Pargas. En tredjedel av trapporna har finansierats med Leaderpengar och nära in på hundratusen euro har samlats in genom lokala privata sponsorer.

Hundbanans motionstrappa
Bildtext Johan Kronberg är primus motorn för projektet men utan alla talkoarbetare skulle motionstrappan aldrig ha sett dagens ljus.
Bild: Arash Matin / Yle

– Men utan allt talkoarbete på tusentals arbetstimmar skulle det här aldrig ha blivit verklighet. Jag är så otroligt nöjd att människor här i Pargas har velat ställa upp och då man kommit hit så har det glött i folks ögon då man fått en chans att hjälpa till, säger Kronberg.

Inne på samma linje är Tarmo Tuominen som via sina kopplingar till Nordkalk fixade så att trapporna kunde byggas vid Hundbanan.

– Jag är gammal Pargasbo och ville ge något tillbaka till staden för allt den och invånarna gjort för oss, säger Tuominen. Det sägs ofta att det nuförtiden är svårt att hitta frivilliga men jag är positivt överraskad över den talkoanda som det funnits i Pargas och hur många som har velat ställa upp och hjälpa oss i mål.

Landskapets största motionstrappa

Hundbanans motionstrappa härstammar från det faktum att de små sidovagnar som tidigare användes för att frakta bort sidosten kallades för hundar. Hundbanan, som alltså numera är ett berg av sidosten, började växa på 1930-talet.

Motionsbanans höjdskillnad är 50 meter och den har en lutning på cirka 16 grader och är då den äntligen står klar i september 180 meter lång.

– Vi ville göra banan tillgänglig för alla i olika åldrar och därför är lutningen så liten och trappstegen inte högre än 10 cm, säger Kronberg. Men banan är klart längre än de andra motionstrapporna i regionen och jag blir inte överraskad om idrottsföreningarna i Pargas och runtom i regionen kommer hit och tränar i trappan.

Hundbanans motionstrappa
Bildtext Uppe på toppen kan man njuta av utsikten över hela Pargas. Här ska det ännu byggas en bredare platå för motionärerna.
Bild: Arash Matin / Yle

Kronberg hoppas också att Pargasbornas kondition ökar i och med att trappan öppnas i september.

– Erfarenheter från andra orter visar att invånarnas konditionsnivå har ökat och många ser det som en social grej att promenera upp och ner för trapporna, säger Kronberg. Det tror jag också kommer att ske i Pargas och man kommer hit för att se vem som kanske också är här.

Motionstrappan kommer att förses med belysning och sedan ska det ännu göras en del finslip innan trapporna kan öppnas för allmänheten.

– Jag tror och hoppas att de ska vara populära och de kan användas dygnet runt eftersom här finns belysning, säger Kronberg. Det ökar användningsgraden och kanske användarna rentav börjar komma hit med termosen fylld av kaffe.

Hundratals testade motionstrapporna i lördags

I samband med Pargasdagarna fick också alla en chans att testa på hur det är att promenera i motionstrapporna. Hundratals personer tog chansen och det blev tidvis riktigt trångt, då människor i alla åldrar promenerade eller sprang upp och ner för trapporna.

Hundbanans motionstrappa
Bildtext Trängseln var stor då motionstrapporna provkördes.
Bild: Arash Matin / Yle

En av dem var Maria Lindell som säkerligen kommer att börja använda trapporna som en motionsform.

– Det är kul att det öppnas sådana i Pargas nu också och jag tror nog att de blir populära, säger Lindell. Det är svårt att säga vilka tider blir de populäraste men kanske mellan fem och sex på eftermiddagen då det också brukar vara trängsel på gymmet.

Lindell hoppas att så många som möjligt tar chansen och använder trapporna.

Motionär som promenerat i Pargas.
Bildtext Maria Lindell tycker det är kul att Pargas också får motionstrappor och tror det kan bli populärt att motionera här.
Bild: Yle / Jesper Alm.

– Det är en bra motionsform och ett bra tillägg till annat motionerande, säger Lindell.

Arja Nurmi har också tagit tillfället i akt och tagit sig en tur upp till toppen.

Äldre kvinna som promenerat upp och ner för Hundbanans motionstrappa i Pargas.
Bildtext Arja Nurmi tror att motionstrapporna kan fungera för vem som helst då det var ganska lätta att bestiga.
Bild: Yle / Jesper Alm.

– Det är fina trappor som de har byggt här och inte alls så tunga som man kunde tro när man ser dem på långt håll, säger Nurmi. De här passar nog vem som helst då också jag med min dåliga kondition orkade ända upp.

Passar alla åldrar med olika kondition

Motionstrapporna är konstruerade för att passa alla åldrar och för olika konditionsnivå. Eftersom trappstegen ligger endast cirka 10 cm från varandra passar de bra för barn och vuxna men också för de lite äldre och de med sämre kondition.

Hundbanans motionstrappa
Bildtext Motionstrapporna är byggda så att de passar såväl ung som gammal.
Bild: Arash Matin / Yle

För elitidrottare och andra med bättre kondition passar det att ta två eller tre trappsteg åt gången, betonar de ansvariga.

– De här trapporna är perfekta och genom att springa uppför dem i olika takt kan man träna olika muskelgrupper, säger Lea Kaarlela som maratonlöper på fritiden. Motionstrapporna är ett bra tillägg till springandet och nu kan vi träna låren, vaderna och bakmusklerna på ett helt annat sätt.

Maratonlöpare som testar motionstrappan i Pargas.
Bildtext Lea Kaarlela och Katri Suomela anser att trapporna är helt perfekta som tillägg till maratonlöpningen.
Bild: Yle / Jesper Alm.

Kaarlela får medhåll av Katri Suomela som anser att trapporna är lagom syrliga då en springtur ger mycket mjölksyra i benen.

– Jag bor inte i Pargas, men kanske jag måste flytta hit nu då motionstrapporna öppnar så kunde man träna oftare, säger Suomela.

Hundbanans motionstrappa ska ännu finslipas en del innan den officiella öppningen i slutet av september.

Diskussion om artikeln