Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Jag älskar att tävla och älskar löpningen" – efter tre operationer på sex år springer Anna Julin äntligen utan smärta

Från 2021
Uppdaterad 29.08.2021 13:49.
Anna Julin springer.
Bildtext Anna Julin är tillbaka på FM-finalnivå.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Final på både 100 och 200 meter – Kalevaspelen har gått över förväntan för Anna Julin. Liksom säsongen som helhet. IF Nykarlebynejden-löparen har äntligen raderat ut sina sex år gamla rekord.

Efter två fjärdeplatser i Kalevaspelen i Lahtis 2015 kändes den första FM-medaljen som en tidsfråga. Men istället för att ta det sista steget in i den absoluta nationella sprinteliten har Anna Julin setts oftare på operationsbordet än på FM-finalbanan.

Nu är hon tillbaka – snabbare än någonsin. På 100 meter raderade hon ut sitt sex år gamla personbästa förra veckan och hyvlade bort ytterligare en hundradel till 11,95 i Tammerfors i går. I dag rök det sex år gamla rekordet på 200 meter då hon i försöksheaten kapade sex hundradelar till 24,51.

– Det är så skönt. Jag hade redan börjat tvivla på mig själv, att får se nu om jag nånsin kommer under 12 sekunder. Men nu kom det. Det är så härligt efter tre operationer på sex år. Äntligen får jag betalt för det, säger Julin till Yle Sporten.

Äntligen fått löpa frisk

27-åringen genomgick först två akillesoperationer – den andra på grund av att den första misslyckades. Därefter opererades baklåret för två år sedan.

– Det tog tid att komma tillbaka. Jag har ju tränat, men mycket av den träningen har varit rehab. Nu känner jag igen att det faktiskt är skönt att komma till tävlingar igen. Jag har inte haft ont nånstans, utan bara fått fokusera på att springa fort.

Anna Julin i Portugal 2016.
Bild: Yle/Leif Lampenius

Hur viktigt är det för motivationen att äntligen kunna springa fort igen?

– Det blir otroligt roligt att få börja träningen från en helt ny nivå i höst. Nu ska jag bara ha is i magen och försöka minnas att varje träning inte måste vara bättre än den andra. Jag ska hålla mig frisk och skadefri, så går det nog jättefort nästa år.

Vad har fått dig att fortsätta orka tro genom de svåra åren?

– Det är helt enkelt det att jag älskar att tävla och älskar löpningen. Inte kan jag ju säga att jag hållit på för resultaten, utan jag har bara tyckt att det är så otroligt roligt. Sen har jag också en tränare (Thomas Asp) som tror på mig och en träningsgrupp jag trivs med. Det är nog det.

Julin slutade åtta i gårdagens final på 100 meter och tog sig till dubbla distansens final som försöksheatens sjätte kvickaste dam. En upprepning av fjärdeplatsen från 2015 skulle sannolikt kräva en enorm rekordförbättring – men Anna Julin har mer att ge i fjärde loppet på två dagar.

– PB är alltid PB, men det finns nog fortfarande saker att förbättra i finalen. Vi får se hur jag orkar, men jag hoppas på nytt rekord.

Se alla resultat från Kalevaspelen här.

Diskussion om artikeln