Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över tusen restauranger fick för mycket coronastöd – utmätning väntar åtminstone hundra av dem

restauranger stänger på grund av coronaepidemin
Bildtext Restauranger och barer tvingades stänga våren 2020. De fick automatiskt utbetalda stöd, men för många företag var de för stora.

Det coronastöd som restauranger och barer fick utan ansökan sommaren 2020 var för stort för många. Omkring 500 företag har fortfarande inte betalat tillbaka sina överloppsstöd. Kassan är helt enkelt tom, säger Turism- och restaurangförbundet Mara.

Över 1 100 restauranger och barer har blivit ålagda att betala tillbaka stöd som de fick, då restaurangerna tvingades stänga våren 2020.

Omkring 500 företag har ännu inte betalat tillbaka stödet, uppger utvecklings- och administrationscentralen för Närings-, trafik- och miljöcentralerna och arbets- och näringsbyråerna Keha.

Kehacentralen betalade ut stöd till cirka 7 800 företag inom restaurangbranschen våren 2020, och drygt 1 100 av de företagen fick mer stöd än vad de var berättigade till.

I genomsnitt var summan 15–25 procent större. Vissa företag fick ändå flerfaldigt större stöd än vad som var meningen.

Ravintola Mustan Kissan ovi, joka on suljettu. Ovessa on lappu, joka kertoo, että ravintola on kiinni koronarajoitusten vuoksi.
Bildtext Coronabegränsningarna slog hårt mot restaurangbranschen.

Stödet kom snabbt men var för stort för många

Restaurangbranschföretagen behövde inte ansöka om stödet utan fick det automatiskt, efter att Arbets- och näringsministeriet fattat beslut om att Kehacentralen snabbt skulle betala ut stödet i förskott i juni 2020.

Förskottet räknades ut på basis av företagens tidigare försäljning och man utgick från att försäljningen minskade med 75 procent.

Det visade sig ändå att summan var i överkant för många restauranger.

– I efterhand kan vi konstatera att företagen i restaurangbranschen klarade sig bättre än vi hade befarat, säger Pauliina Smolander, utbetalningsdirektör på Keha-centralen.

Det gick bättre än väntat bland annat för restauranger med en klar hämtmatsprofil och hamburgarkedjor, säger Smolander.

Skulderna till utmätning för 100–150 restauranger

Ungefär hälften av alla företag som hade fått för stora stödsummor betalade tillbaka överloppsstödet så fort de blev uppmanade att göra det.

För ett hundratal restauranger och barer går skulderna ändå till utmätning, berättar Smolander.

– Vi talar om mellan 100 och 150 restauranger.

Det kan hända att utländska restaurangägare inte alltid förstått de finsk- och svenskspråkiga instruktionerna om återbetalning av stöden, säger Smolander. Kehacentralen gav senare direktiv också på engelska.

Tre hamburgare på en köksbänk.
Bildtext Hamburgarkedjor och hämtmatsrestauranger klarade sig något bättre än väntat, säger man vid Kehacentralen.

"Pengarna är slut – alla betalningar svåra just nu"

I de flesta fallen handlar det inte om några stora summor – men just nu är pengarna helt enkelt slut vid många restauranger och barer, säger Turism- och restaurangförbundet Mara.

– De har obetalade räkningar, hyror och annat. Alla betalningar är svåra för tillfället, säger Maras vd Timo Lappi.

De flesta företagen fick mellan 1 000 och 10 000 euro för mycket i stöd. Det största enskilda överloppsstödet var 200 000 euro.

Företag som fått under 100 euro för mycket tvingas inte betala tillbaka.

Pauliina Smolander vid Kehacentralen beklagar att stödsummorna blev för stora.

Hon säger ändå att de flesta restaurangerna fick rätt stöd. Framför allt fick restaurangerna stödet snabbt, så att de till exempel kunde betala ut löner i tid.

– Situationen var ju katastrofal. Restaurangerna stängdes ner och då måste vi se till att de får stöd. Det var en stor press på oss att få ut pengarna, konstaterar Smolander.

Också Timo Lappi vid Mara säger att det snabbt utbetalade stödet definitivt var en bra idé.

De företag som med en separat ansökan ansökte om stöd var tvungna att vänta rätt länge. Enligt en rapport som Arbets- och näringsministeriet låtit göra var de snabba automatiska stöden ett lyckat beslut.

Det här är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Yli tuhat ravintolaa on määrätty maksamaan koronatukia takaisin valtiolle – niistä ainakin sata päätyy ulosottoon, arvioi viranomainen, skriven av Petteri Lindholm. Översättningen gjordes av Veronica Bogomoloff.