Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den kraftiga orkanen Ida har nått Louisiana – guvernören tror att skyddsvallarna kommer att hålla

Uppdaterad 30.08.2021 05:07.
Orkancentret NHC klassar orkanen som mycket farlig.
Orkancentret NHC klassar orkanen som mycket farlig. - Spela upp på Arenan

Orkanen Ida, som klassas som mycket farlig av det amerikanska orkancentret, har nått sydkusten med en vindhastighet på 65 meter i sekunden. President Joe Biden säger att förödelsen kan bli omfattande och att strömavbrotten nära kusten kan pågå i flera veckor.

Räddningstjänsten i New Orleans har lagt ner arbetet och återupptar det när faran för räddningspersonalen är över.

Det amerikanska orkancentret NHC varnar för livsfarliga stormfloder, översvämningar och kraftiga vindar som kan orsaka stor förödelse. Orkanen Ida har ökat i styrka sedan i fredags då den svepte över Kuba.

Nu klassar NHC orkanen som 4 på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan och har en vindhastighet på över 65 meter i sekunden.

Stad med igenbommade fönster inför en annalkande orkan.
Bildtext Stormar är vanliga i området under orkansäsongen. Delstatens drabbades förra året av orkanen Laura som man ännu inte återhämtat sig från.

Louisianas guvernör John Bel Edwards sa på lördagen att stormen kan bli en av de värsta att drabba delstaten sedan 1850-talet. Orkanen kommer att sätta våra vallsystem på prov, sa han på söndagen. Han tror att vallsystemet i New Orleans-regionen kommer att hålla.

Området har fått hundratals kilometer nybyggda skyddsvallar efter orkanen Katrina för 16 år sedan.

Orkanen tog mark på årsdagen för den förödande orkanen Katrina, som den 29 augusti 2005 svepte över området och dödade 1 800 personer.

Orkanen Katrina visade att USA inte hade beredskap för interna kriser

När områdena evakuerades lämnades fattiga och billösa kvar.

Invånare vid kusten lämnar sina hem

Amerikanska energiproducenter har evakuerat anställda och kört ner en stor del av oljeverksamheten till havs, medan myndigheter har bett människor som bor på låglänta landområden och längst kusten att lämna sina hem. Det resulterade i trafikstockningar och brist på bränsle vid en del bränslestationer. Också flygfält fylldes med passagerare.

Enligt guvernören tros över 100 000 människor ha evakuerat sig.

bilkö i Louisiana inför stormen Ida.
Bildtext På lördagen löpte trafiken långsamt då många försökte ta sig bort från kusten.

Delstaten förbereder sig för långa och omfattande elavbrott. Extra bemanning har också tillsatts. Enligt Vita huset kommer över 2 000 federala räddningsarbetare att delta i stormarbetet i de delstater som berörs av stormen. De har med sig förnödenheter och annan utrustning.

Lokala myndigheter och organisationer har öppnat flera evakueringscenter för invånare. Stormen har rört sig mot land snabbare än väntat och på söndagen letade frivilliga i New Orleans efter hemlösa som behöver evakueras i säkerhet.

Coronadrabbad delstat

Louisiana, som väntas drabbas hårt av orkanen, kämpar också med stigande coronasiffror och ett incidenstal som är bland de högsta i landet. Delstatens vaccinationsgrad är låg och förekomsten av deltavarianten stor.

Under fredagens rapporterades 3 400 nya fall av coronasmitta och ungefär 2 700 coronapatienter får sjukhusvård i Louisiana. Delstaten planerar inte att evakuera sjukhusen utan ser till att deras generatorer fungerar och att de har tillgång till mer vatten och skyddsutrustning än normalt, säger guvernören.

En del är oroade att coronafallen ska öka ytterligare på evakueringcentren, även om åtgärder uppges ha vidtagits för att minska smittspridningen.

Källa: Reuters, AP, AFP, CNN, NHC

Artikeln har uppdaterats med uppgifter om hur många som lämnat sina hem och om räddningsarbetare som är på plats samt om hemlösa som behöver evakueras klockan 19.50. Artikeln uppdaterades om att orkanen nått land klockan 20.05.