Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Våldsamt efter basketmatch i Esbo – polisen utreder lindrig misshandel

Från 2021
Uppdaterad 29.08.2021 16:52.
Basketkorg.
Bildtext Våldsamt beteende hör absolut inte hemma på basketplan, säger man vid Basketförbundet.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Polisen kallades till en juniorbasketturnering i Esbo efter en match på lördagen. Spelarna i ett basketlag betedde sig aggressivt mot domaren och ett annat lag efter en match.

Enligt uppgifter till tidningen Helsingin Sanomat hade spelarna i laget som förlorade matchen attackerat domaren och betett sig aggressivt mot det andra laget efter matchen.

Händelserna fastnade på film och fanns ute på en sajt för sportevenemang. Filmen togs senare ner.

Polis kallades till platsen och polisinrättningen i Västra Nyland berättar att en polisanmälan har lämnats in under rubriceringen lindrig misshandel.

Enligt preliminära uppgifter till polisen är parterna en spelare och matchens domare. Polisen har ännu inte någon helhetsbild av händelsen, eftersom alla inblandade inte har hörts.

Spelarna i de berörda basketlagen är födda åren 2002-2004. Laget med spelarna som betedde sig våldsamt blev avstängt från turneringen.

Basketförbundet: Oacceptabelt beteende

Också Basketförbundet utreder händelsen. Förbundets vd Ari Tammivaara säger till Helsingin Sanomat att fallet är mycket beklagligt och att beteendet är oacceptabelt.

– Sådant här beteende hör verkligen inte hemma på basketplan, säger Tammivaara.

Tammivaara vill inte ännu spekulera om eventuella straff, eftersom utredningarna fortfarande pågår.

Matchen, som spelades i Storåker i Esbo, var del av juniorbasketturneringen Tallink-turnaus, som ordnats i över 20 år.

– Något liknande har aldrig hänt tidigare. Det här är mycket ovanligt, säger Sonja Herrala som ansvarar för turneringens kommunikation till Helsingin Sanomat.