Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jonni Blomqvist småbesviken FM-tvåa – tackar tränaren för enorma rekordkapningen: "Jag har det lätta jobbet, jag behöver bara springa"

Från 2021
Uppdaterad 29.08.2021 17:55.
Jonni Blomqvist.
Bildtext Jonni Blomqvist knep karriärens ädlaste FM-medalj.
Bild: Arash Matin / Yle

Det blev två medaljer för SFI-föreningarna på 400 meter häck – trots att Viivi Lehikoinen och Oskari Mörö saknades. Bland damerna vann HIFK:s Nea Mattila, medan Borgå Akilles Jonni Blomqvist slutade tvåa i herrfinalen.

Efter försöksheaten sa Jonni Blomqvist att han ser fram emot en spännande duell mot Tuomas Lehtonen, och hoppas på personbästa. Duellen blev mycket riktigt spännande – och hemskt långt borta var heller inte rekordet.

Lehtonen vann med 50,62 och besegrade Blomqvist med tretton hundradelar. Tiden 50,75 är silvermedaljörens näst bästa i karriären.

– Helt ok tid, helt ok lopp – men inte som det ska vara i Kalevaspelsfinalen. Så är det bara. Tuomas var bättre i dag, säger Blomqvist.

Han är synbart besviken. Inte så mycket på grund av placeringen eller tiden, utan för att han känner att han hade betydligt mer att ge.

– Upploppet var tekniskt dåligt, häcktagningen fungerade inte i dag. Före sista häcken trodde jag ännu att jag tar det, men den for sen mer eller mindre åt skogen.

"Nästa år går det ännu fortare"

Silvret är Blomqvists största FM-merit. Förra säsongen blev det brons. Men nu är den inhemska statistikettan på en helt annan nivå som häcklöpare.

Han har kapat nästan en sekund av sitt personliga rekord i sommar till 50,50.

– Tiden var väl ändå hyfsad. Om man tänker på att min näst bästa tid före det här var 51,41, så var det helt okej. Men vi går framåt, vi tränar på – och nästa år går det ännu fortare.

Vad ligger bakom den stora rekordförbättringen i år?

– Det är tränaren (Stefan Tallqvist). Det är han som gör programmet och jag följer det. Jag har ju det lätta jobbet, jag behöver bara springa.

Jonni Blomqvist springer häck.
Bildtext Jonni Blomqvist (t.h.) och Tuomas Lehtonen i en duell tidigare i sommar.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Nästa helg får Blomqvist chans till revansch på Lehtonen i Sverigekampen. I Stockholm ställs han också mot bland annat svensken Carl Bengtström, som löpt 49,52 i sommar.

– Efter det här veckoslutet hoppas jag på att det blir ett panglopp där. Det här var inte det jag ville ha. Men månne inte den finska dräkten ger en liten extra kick.

Guld till HIFK:s Nea Mattila

På damernas 400 meter häck saknades Helsingfors IFK:s OS-löpare Viivi Lehikoinen – men föreningen kammade hem guldet trots det. Nea Mattila tog sitt första individuella FM-guld och vann med tiden 57,90 närmast före Laura Loponen och juniorvärldsmästaren Heidi Salminen.

– Heidis guldlopp var så imponerande att jag tänkte att wow, jag vill också lyckas så där! Jag kom inte riktigt ner på hennes tid (56,94) ännu, men guldet känns väldigt bra, säger Mattila.

Vasa IS Mathilda Kvist sprang karriärens tredje bästa tid och slutade fyra med 60,01. 21-åringen blev en knapp sekund från medalj. Placeringen är Kvists tangerat främsta i karriären. Hon slutade fyra i Kalevaspelen även 2019.

Se alla resultat från Kalevaspelen här.

Diskussion om artikeln