Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Drömbåge av Oliver Helander – karriärens tredje längsta kast en avskedspresent till Glenn Lignell: "Han har varit en fantastisk tränare"

Från 2021
Uppdaterad 29.08.2021 20:32.
Programmet är inte längre tillgängligt
Se Oliver Helanders guldkast i Tammerfors! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

"Utan det där fallet i Karis skulle jag vara en 90-meterskastare." Det säger Oliver Helander efter en mentalt viktigt 86-metersbåge i Kalevaspelen i Tammerfors. Nu väntar en ny vardag med Tero Pitkämäki.

Skadeproblemen har än en gång varit temat för Oliver Helanders säsong. OS-biljetten säkrade Kariskastaren i sista möjliga stund, i Tokyo blev det kvalridå efter nya skademotgångar.

I Kalevaspelen i Tammerfors kom ett välkommet styrkebesked av 24-åringen. Resten av den inhemska eliten hade inget att säga till om då Helander skickade i väg spjutet till fina 86,13.

Resultatet är inhemskt årsbästa och hans tredje bästa notering någonsin. Personbästat på 88,02 kom år 2018 i Jakobstad och året därpå kastade han knappa 87 meter i Kuortane.

– Det smakar nog jävligt bra måste jag säga. Efter alla svårigheter jag haft och alla möjliga skador som stört, så känns det otroligt bra att äntligen lyckas. Det är en jättestor lättnad, säger Helander till Yle Sporten.

Lättnaden syns på långt håll och ett brett leende pryder den färska mästarens ansikte.

"Jätteviktigt med tanke på framtiden"

Helander har – igen – haft en jobbig säsong och anlände i Tammerfors med ett årsbästa på 80,82. På en gång kom det över fem meter till.

– Farten fungerade mycket bättre än under hela säsongen och stödfoten höll nästan för första gången i år. Jag har nog vetat att jag är i bra fysisk form och det finns möjligheter att kasta långt, men det här var nog i överkant. Jag hade hoppats på 83+.

Du tävlar inte i Sverigekampen. Hur viktigt är det att få avsluta säsongen med en lyckad prestation?

– Det är såklart jätteviktigt med tanke på framtiden. Det är väldigt stor skillnad på 86 och 80 meter. Hela feelisen blir så mycket bättre efter ett sånt här avslut.

Oliver Helander gratuleras av Lassi Etelätalo.
Bildtext Helander var metrar bättre än tvåan Lassi Etelätalo.
Bild: Lehtikuva

Ingen lyckades ge IF Raseborg-kastaren en match om guldet. Lassi Etelätalo var närmast med 83,05, medan den tredje OS-finländaren Toni Kuusela knep brons med 82,15. Helanders klubbkamrat Teo Takala var sexa med 75,57.

Tackar Lignell för gemensamma resan

86-metersbågen var också en fin avskedspresent till den långvarige tränaren Glenn Lignell. Efter säsongen tar Tero Pitkämäki över som personlig tränare.

– Det känns jättebra att vi får ett värdigt avslut med Glenn. Jag vill tacka honom för alla år. Han har varit en fantastisk tränare, alltid ställt upp och varit på plats på varje träning. Det skulle göra gott för många idrottare att ha en tränare som Glenn, säger en rörd Helander.

Utan de enorma skadeproblemen är Helander säker på att han också under Lignells ledning skulle ha utvecklats till en världskastare av ännu högre rang.

Oliver Helander firar.
Bildtext Guldkastet var en stor lättnad för Helander.
Bild: Jussi Saarinen / All Over Press

Han skadade axeln under ett fall i hemmatävlingar i Karis för några år sen och har inte sett en frisk dag sen dess.

– Det där fallet i Karis var nog väldigt dåligt för min karriär. Jag är ganska säker på att, om jag nu inte redan skulle ha tagit en mästerskapsmedalj, så skulle jag i alla fall ha kastat över 90 meter, säger Helander.

Varför just Pitkämäki?

Därtill började akillessenan bråka strax före VM-tävlingarna i Doha 2019, vilket blandat bort tekniken. Dagens båge var det överlägset längsta sedan akillesbekymren tog vid.

De tunga, skadefyllda åren ledde till slut fram till tränarbytet.

– Jag har funderat att det kanske skulle vara bra med förändringar efter dom här svåra åren, så jag ringde och frågade Tero om han skulle vara intresserad. Och han sa "ilman muuta", berättar Helander om samtalet till spjutlegendaren.

Varför var det just Pitkämäki du ringde?

– Han är en av landslagstränarna och det kändes som ett ganska självklart val att fråga honom. Vi är också ganska lika som spjutkastare med liknande egenskaper, så jag tror det kommer att bli bra.

Hur blir att tränas av sin största idol?

– Det blir roligt. Han var kanske den största orsaken att jag började med spjutkastning som nioåring.

Operationsbordet kallar – kanske

Men hur samarbetet startar är än så länge oklart. Det kan bli ett besök till operationssalen inom kort – eller så gör man ett försök med rehabilitering.

– Möjligtvis blir det en axeloperation och så måste jag väl fara och kolla om det är något fel i akillessenan då den varit sjuk i några år.

Om det blir full satsning på säsongen 2022 eller inte avgörs samtidigt som man tar beslutet om operation.

– Nu när man kastade både EM- och VM-gränsen så skulle man ju gärna kasta på en hög nivå redan nästa sommar. Det skulle varit lite andra förutsättningar om jag skulle ha stannat på 80.

Diskussion om artikeln