Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efterlängtade rekordglädjen – Wilma Murto nådde högre än någonsin: "Kanske tiden som storlöfte är förbi?"

Från 2021
Uppdaterad 29.08.2021 20:26.
Programmet är inte längre tillgängligt
Wilma Murto putsade sitt finländska rekord! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Fem år efter att hon som hajpad supertalang slagit finländskt rekord är Wilma Murto i sitt livs form. Stavhopparen fortsatte sin fina sommar med att skriva om rekordet till 472 då hon knep FM-guld i Tammerfors.

Ett finländskt rekord låg nästan i luften då damernas stavmedaljer skulle avgöras på söndagseftermiddagen i Tammerfors.

Wilma Murto har varit öppen med att hon fått hoppningen att fungera denna säsong, och OS-femman har verkat närma sig rekordform.

I Kalevaspelen i Tammerfors var tiden inne. 17-åriga Murto klarade 471 i Zweibrücken år 2016 – som 23-åring fixade hon nu äntligen nya finländska rekordhöjden 472.

Leendet var stort på Murtos läppar då publiken hyllade henne med stående ovationer.

– Man märker att man inte riktigt lyckats ta in allt än, det blev känslosamt. De senaste åren har varit långa, erkänner Murto för Yle.

Bland de äldsta i startfältet

Genast efter rekordhoppet vände hon sig mot läktaren och gav tränaren Jarno Koivunen en menande blick.

– Det här är en arbetsseger för oss, båda vet vad det här betyder, förklarar Murto.

– Det här smakar nog bra efter en lång väntan. Hoppas inte det tar lång tid till nästa rekord, ler tränaren.

Wilma Murto ler mot läktaren.
Bildtext Wilma Murto var en av FM-helgens lyckligaste deltagare.
Bild: Jussi Saarinen / All Over Press

Hans adept har länge fått leva som ett av finländsk friidrotts största framtidslöften. Har hon äntligen tagit steget vidare nu?

– Det är det som jag väntat på. Nu då jag tittade på startlistorna så var jag bland de äldsta, så kanske tiden som storlöfte är förbi? skrattar Murto.

Murto jagade sedan ett sensationellt segerresultat med att försöka på 480. Där blev det tre rivningar, av vilka det sista försöket var det vassaste.

Fyra medaljer för Esbo IF

Elina Lampela fixade silver med 451 och Esbo IF:s Saga Andersson blev bronsmedaljör med tangerat årsbästa 431. Bronset var Anderssons tredje i karriären. Hennes lillasyster Silja Andersson slutade sexa med 398.

Esbo IF hade överlag en strålande dag med sammanlagt fyra medaljer. Camilla Richardsson tog silver på 5000 meter, liksom Kira Kytölä i tresteg med årsbästat 13,25. Segern gick som väntat till Kristiina Mäkelä (13,71). Silvret var Kytöläs andra i Tammerfors efter andraplatsen i längd i går.

Kira Kytölä hoppar tresteg.
Bildtext Dubbla medaljer för Kira Kytölä i Tammerfors.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Esbo IF:s fjärde medalj gick till Jessica Rautelin, som slutade trea i sjukamp med resultatet 5575 – bara fem poäng från hennes fem år gamla personliga rekord. Bronset var Rautelins tredje i karriären. De två tidigare kom åren 2014 och 2017.

– Jag har haft en jättesvår säsong och skulle inte kunna vara nöjdare efter att ha lyckats gräva fram ett årsbästa i nästan varje gren, säger Rautelin som genomgick en operation i avstampsfoten för tre år sedan.

– Det har inte varit så lätt att komma tillbaka som jag hade hoppats på. A och O nu är att hållas hel och kanske så småningom börja förstå hur ens egen kropp fungerar. Jag tror det kan bli hur bra som helst.

Amanda Liljendal springer.
Bildtext Amanda Liljendal tog andra raka medaljen.
Bild: Tomi Natri / All Over Press

Silvret gick till Borgå Akilles och Amanda Liljendal, som stod för en lysande sjukamp. 23-åringen förbättrade sitt personbästa med 26 poäng till 5661 och slutade tvåa bakom Miia Sillman (5939).

Medaljen var Liljendals andra på raken efter bronset i fjol. Hon har sammanlagt förbättrat sitt personliga rekord med nästan 200 poäng i sommar.

– Jag är jätteglad. Höjden gick riktigt super, och annars var det jämna resultat över hela linjen. Jag har överlag haft en jättejämn säsong. Alltid har nån gren misslyckats lite i varje mångkamp, så det finns ännu mer att ta. Jag börjar sakta men säkert närma mig 6000 poäng, så det siktar vi på nästa år, säger Liljendal.

Se alla resultat från Kalevaspelen här.

Diskussion om artikeln