Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skarvens oklara situation skapar irritation: "Finns en tendens i finländsk förvaltning att gömma sig bakom EU"

Från 2021
Uppdaterad 30.08.2021 08:35.
I skarvkolonin i Velkua bor över 2000 skarvar på tre små öar.
Bildtext Skarvkolonierna är en vanlig syn på olika håll längs med kusten.
Bild: radar

Skarvdiskussionen fortsätter väcka irritation och miljömyndigheternas tolkning av EU-direktiv får kritik av politiker. EU-parlamentarikern Nils Torvalds (SFP) anser att tjänstemännen borde ändra sin attityd och ta skeden i vacker hand.

Diskussionen ifall skarven är fredad, skyddad eller rentav fridlyst är en långkörare och dyker tidvis upp i olika sammanhang. I Finland har miljömyndigheterna slagit fast att skarven är fredad och att det kräver undantagstillstånd att skjuta eller skrämma skarv.

Men det handlar om en felaktig tolkning av EU:s fågeldirektiv och felaktiga påståenden som tjänstemännen vid Närings-, trafik- och miljöcentralen kommer med, anser Torvalds.

Nils Torvalds
Bildtext Nils Torvalds anser att de finska tjänstemännen felaktigt tolkar EU-direktivet om skarven.
Bild: Pekka Sipola

– Det här har jag diskuterat med de ansvariga tjänstemännen i Åbo och egentligen skällt ut dem för att komma med falsk vittnesbörd. Finska tjänstemän ska vara så modiga att de kan stå för sina egna beslut och inte i feghet dölja sig bakom EU, säger Torvalds.

Svenska Yles tolkning av miljömyndigheternas beslut får kritik

Senast diskussionen dök upp var då Svenska Yle i en artikel om jakt på skarv på ön Högen skrev att skarven är fredad i EU. Det är alltså fel och skarven är inte fredad i EU utan endast skyddad av fågeldirektivet som alla andra fåglar.

Men vem ska man lita på då inte ens de finländska miljömyndigheternas tolkning verkar vara sann?

– Det problematiska här är att man blandar ihop fridlysning, fredning och skydd, säger Torvalds.

Den finländska lagapparaten har översatt det engelska ordet protected som används i EU:s fågeldirektiv till fredad, då det egentligen handlar om skyddad.

Ensam storskarv på en trädtopp
Bildtext Det krävs undantagslov för att skjuta eller skrämma skarv i Finland.
Bild: YLE/Joakim Lax

Ove Pettersson är ordförande för Sandö fiskelag i Nagu och skrev en insändare som publicerades i Åbo Underrättelser, om sin irritation över formuleringen i Svenska Yles artikel.

– Jag blev irriterad över påståendet om att skarven är fredad och anser att det är ett falskt påstående som inte stämmer. Men jag kan förstå att det är svårt att veta vad som är rätt och fel då inte ens miljömyndigheterna i Finland tolkar EU-direktiven rätt, säger Pettersson.

Skarven hotar yrkesfisket

Pettersson medger att han som ordförande för Sandö fiskelag naturligtvis vill se att direktiven tolkas annorlunda och att det infördes jakt på skarv också på fastlandet.

– Jag kan inte förstå att man på fastlandet envisas med att kräva undantagslov samtidigt som man på Åland tolkat direktivet som att skarven då den hotar fiskenäringen kan skjutas. Därför skjuts kring 3 000 skarvar i år på Åland i samband med skarvjakten, säger Pettersson.

Kalastaja Miakel Lindholm lohisaaliinsa kanssa.
Bildtext Yrkesfisket tar smällen då skarvkolonierna breder ut sig längs med kusten.
Bild: Jari Tanskanen / Yle

Enligt Pettersson kräver fågeldirektivet att det borde göras en förvaltningsplan för hur skarven ska förvaltas i Finland.

– Någon sådan har åtminstone inte jag sett eller hört talas om och nu kräver miljömyndigheterna att bevisbördan ligger på fiskelagen ifall det ska genomföras jakt av skarv. Ifall vi inte gör något snart kan vi säga adjö till fisken i våra närvatten, säger Pettersson.

Torvalds håller med och är oroad över yrkesfiskarnas framtid.

– Vi har nu hållit på med en rapport som vi senare i höst ska överlämna till miljöminister Krista Mikkonen (Gröna). I den rapporten framgår det klart och tydligt att skarven är ett hot mot yrkesfisket, säger Torvalds.

Enligt Torvalds kan man redan nu se effekterna av skarvens kraftiga utbredning i sydvästra Finland.

– Du behöver inte åka längre än till Four C i Dalsbruk eller Farmors café i Högsåra och Kasnäs i Kimitoön så märker du att det inte finns tillräckligt med lokalt fångad fisk som de kan sälja och erbjuda. Samma sak med fiskdisken i Helsingfors där fisk från andra sidan jordklotet trängs i disken samtidigt som de lokala fångsterna lyser med sin frånvaro.

Diskussion om artikeln