Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Orkanen Ida slog ut elförsörjningen i New Orleans och fick Mississippifloden att flyta i fel riktning ‒ taket på ett sjukhus blåste av

Uppdaterad 30.08.2021 15:14.

Hela New Orleans är utan ström efter att orkanen Ida dragit in över land. Orkanen har fört med sig stora flodvågor och rivit loss tak längs kusten.

Flodvågorna från orkanen och de extremt hårda vindarna fick Mississippifloden att flyta i fel riktning. Fenomenet är ovanligt och inträffade senast under den katastrofala orkanen Katrina för exakt 16 år sedan.

I orterna Lafitte och Jean Lafitte söder om New Orleans rapporteras en vall ha gett vika. Boende i området uppmanades genast söka sig till högre mark.

En stor del av taket på ett sjukhus i Galliano cirka 60 kilometer söder om New Orleans blåste bort. Inga personskador rapporteras dock.

Efter de katastrofala översvämningarna från Katrina har New Orleans byggt ut sina skyddsvallar och det nya orkanförsvaret utsetts nu för sitt hittills tuffaste test.

‒ Jag fick nästan en panikattack när de meddelade att det här var årsdagen för Katrina. Det här är inte goda nyheter för våra nerver, säger Janet Rucker i New Orleans.

Fyra personer klädda i engångsregnrockar skyndar sig ner för en regnig gata i New Orleans.
Bildtext I New Orleans upplever många att orkanvarningen kom så sent att de inte hann lämna staden eller förbereda sig.

Ida klassades som en kategori 4 orkan på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan när den nådde delstaten Louisianas kust. Orkanen förlorade däreter i styrka och nedgraderades till kategori 1.

Extremt svåra dagar

Omfattningen av förödelsen klarnar först då dagen grytt och fiolk vågat sig ut igen.

Amerikanska myndigheter har varnat för att räddningstjänsten inte kommer att kunna bistå människor under de närmaste dagarna. Utryckningar kommer endast att göras i verkliga nödfall.

‒ Det råder inget tvivel om att de kommande dagarna kommer att bli extremt svåra, sa Louisianas guvernör John Bel Edwards.

En brandman kämpar mot regn och vind.
Bildtext Brandkåren kämpar med att röja fallna träd från vägarna.

Enligt guvernören har uppskattningsvis hundratusentals personer evakuerat sig från de mest utsatta kustområdena.

Sen varning

Ida ökade snabbt i kraft under helgen och på söndagen varnade myndigheterna för att orkanen kan bli en av värsta i Louisianas historia.

I New Orleans upplever många att orkanvarningen kom så sent att de inte hann lämna staden eller förbereda sig.

‒ Jag är inte säker om jag är förberedd, men vi är tvungna att försöka klara oss. Vi får se hur vallarna håller, sa Charles Fields.

Fields hus översvämmades av över tre meter vatten under Katrina.

Andra har helt enkelt inte möjlighet att lämna sina hem för tryggare områden. Robert Owens berättar för nyhetsbyrån AP att han ville evakuera sig tillsammans med sin hustru, svärmor och granne, men att han helt enkelt inte har råd.

Owens ansökte om ett lån för att kunna betala bränsle och hotellrum, men banken sa nej. Han säger att många i hans grannskap är i samma situation.

‒ De som har pengar sparade kan ta sig ut, men en stor del av människorna här är låginkomsttagare och vi har inga besparingar att luta oss mot. Vi har lämnats åt vårt öde, säger han.

Källor: AP, AFP, Reuters, BBC