Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Årets MGP blir det sista – nytt koncept 2023

Från 2021
Uppdaterad 30.08.2021 13:51.
MGP publikbild
Bildtext Sångtävlingen Melodi Grand Prix startade som ett gemensamt projekt bland de nordiska länderna år 2006 som en sångtävling för barn och unga. Efter att Svenska Yle avslutar produktionen så är det endast NRK i Norge som fortfarande producerar konceptet.
Bild: MGP/Yle

Sångtävlingen Melodi Grand Prix (MGP) kommer att sändas för sista gången hösten 2021. Nästa år börjar utvecklingen av ett helt nytt koncept som riktar sig till 10-14-åringar och lanseras 2023. Precis som MGP så kommer det nya konceptet att involvera barn och unga från hela Svenskfinland.

– Det här är en ytterst viktig målgrupp som vuxit upp i en medievärld som bombarderar dem med innehåll. Det här överflödet gör att unga utvecklar ett knivskarpt sinne för vad som är relevant för just dem. Vi ska beakta det genom att involvera målgruppen i det nya konceptet i ett så tidigt skede som möjligt, säger Ted Forsström, ansvarig producent på barnredaktionen.

Svenska Yle har producerat MGP i 15 år. Att produktionen nu ersätts av något nytt är ett led i den programutveckling som görs hela tiden. 

– MGP har spelat en viktig roll i Svenska Yles utbud. Men samtidigt ser vi att det, efter så här lång tid, finns ett behov att utveckla något nytt som ännu bättre motsvarar det som barn och unga vill ta del av idag. Tekniken i dag medför också helt andra möjligheter till interaktion som vi gärna utforskar i det nya, säger Anna Forth, redaktionschef på Svenska Yle. 

Kommer det nya konceptet att innehålla musikuppträdanden eller en tävlingsaspekt?

– Här vill vi gärna höra målgruppens tankar. För mig är det viktigt att det nya konceptet blir så brett och inkluderande som möjligt. Det finns väldigt många ungdomar som är intresserade av andra saker än musik och dans, säger Forsström.

Sångtävlingen Melodi Grand Prix startade som ett gemensamt projekt bland de nordiska länderna år 2006 som en sångtävling för barn och unga. Efter att Svenska Yle avslutar produktionen så är det endast norska NRK som fortfarande producerar konceptet.

MGP:s webbsida på Arenan.

Rättelse 30.8.2021 kl. 16.27: NRK producerar fortfarande MGP-konceptet.

Diskussion om artikeln