Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kommentar: Damlejonen har äntligen en målvakt som utmanar Noora Räty – kommer Anni Keisala att axla ansvaret redan i OS i Peking?

Uppdaterad 30.08.2021 18:10.
anni keisala, anki karhu

Varje gång Damlejonen deltar i VM eller OS handlar det oftast bara om en sak: Noora Räty. Att Finland i mer än ett decennium i praktiken bara haft en enda toppmålvakt är ett problem som det talas väldigt lite om.

På herrsidan har Finland producerat toppmålvakter på löpande band. På damsidan har det varit svårt att få fram en utmanare till Noora Räty, som har haft ett stadigt grepp om förstaspaden ända sedan VM 2007. Framgång kräver sund konkurrens på alla poster – men världens bästa målvakt har i praktiken kunnat diktera hur och när det passar henne att vara med.

Ett undantag finns.

Inför VM 2016 i Kamloops skar det sig ordentligt mellan Räty och chefstränaren Pasi Mustonen, som lämnade henne utanför truppen. Räty hade skippat en turnering med landslaget, men spelade ändå matcher med KJT i herrarnas Finlandsserie.

Beslutet väckte enorm debatt och Mustonen fick förklara sitt beslut flera gånger om. Att Räty dessutom valde att åka till Kamloops för att följa med turneringen som åskådare, gjorde att debatten inte mattades av utan snarare tvärtom.

Noora Räty.
Bildtext Noora Räty.

Meeri Räisänen fick huvudansvaret mellan stolparna och Finland förlorade bronset efter straffar mot Ryssland. Skulle Räty ha kirrat det? Kanske, men den frågan får vi aldrig ett svar på. Däremot vet vi nu att det här var Meeri Räisänens sannolikt sista turnering som förstamålvakt. Anni Keisala har helt enkelt kört om henne nu.

Kommer det att bli Mustonens sista uppgift att säga åt målvaktslegendaren: Tack för allt, men platsen är upptagen.

2017 i VM i Plymouth var ordningen återställd. Räty spelade samtliga matcher och Finland tog brons. I OS i Pyeongchang 2018 var Räty med, spelade alla matcher och Finland vann brons. I hemma-VM 2019 fick Eveliina Suonpää stå en match, Räty tog resten och Finland vann historiskt VM-silver.

VM 2020 blev inte av på grund av pandemin. I februari 2021 skadade sig Noora Räty i en uppvisningsmatch och tackade nej till att spela VM. "Mina prioriteringar har förändrats" hette det också. Hon lämnade ändå dörren öppen för spel i OS i Peking.

VM sköts fram till augusti och 32-åriga Räty meddelade att hon inte kan ta ledigt från jobbet, för att spela i VM. Men det hindrar henne ändå inte från att vara Discoverys "korrespondent" i sändningarna från VM.

Vem kan utmana världens bästa målvakt?

Anni Keisala – åtminstone på basen av takterna i VM 2021 i Calgary. 24-åringen från Lojo har redan visat att hon är en målvakt av världsklass. Att Mustonen valde att ställa henne mellan stolparna i öppningsmatchen och i kvartsfinalen visar med all önskvärd tydlighet att Keisala har chefstränarens förtroende.

För till syvende och sist är det precis det som det handlar om. Vem litar chefstränaren mer på.

Det är klart att ingen går enbart enligt magkänsla, det finns hur mycket statistik och videomaterial som helst att använda som grund för sina beslut. Men också där visar Keisala att hon inte darrar på manschetten när det gäller. Noll insläppta mål i gruppspelsmatchen mot Ryssland och noll insläppta mål i kvartsfinalen mot Tjeckien.

Mustonen har haft ögonen på Keisala en längre tid. Hon fanns med i truppen bland annat i Kamloops 2016 – men då var tiden inte mogen. Säsongen 2017 beslöt hon att lämna Kärpät för att få mera speltid i JYP:s dam-mestislag. Efter det fortsatte karriären i Ilves, där hon också haft möjlighet att spela och träna med pojkar.

Nu är hon tredje bästa målvakt i VM, med en räddningsprocent på 95,29 och i snitt 1,35 insläppta mål per match.

Stora, täckande målvakter med bra fysik och rörlighet är guld värda också på damsidan.

Att hon dessutom är lång, 174 centimeter i strumplästen, nio centimeter längre än Räty, är också en fördel. Stora, täckande målvakter med bra fysik och rörlighet är guld värda också på damsidan.

Spelet blir snabbare, skotten bättre, precis som på herrsidan. Att Keisala i tiderna också spelade som utespelare ifall det inte fanns plats för henne i mål är också en fördel.

Anni Keisala går bredvid rinken.
Bildtext Anni Keisala.

Nu väntar semifinal mot USA och medaljmatch i VM. Damlejonen har som alltid som mål att ta medalj. För att skrälla stort, behöver laget lyckas över förväntningarna i kväll. För att ta brons behöver de slå Schweiz, som inte kommer att ha en chans mot Kanada i semin.

När turneringen är över och truppen till OS i Peking ska tas ut, har chefstränaren Pasi Mustonen förhoppningsvis ett positivt problem. Han har en ung lovande förstamålvakt i Anni Keisala och en erfaren världens bästa målvakt med divalater i Noora Räty. Att Räty skulle finna sig i positionen som andramålvakt har jag svårt att tro.

Mustonen gör själv sin sista stortävling som damlejonlots i OS i Peking innan Juuso Toivola tar över. Kommer det att bli Mustonens sista uppgift att säga åt målvaktslegendaren: Tack för allt, men platsen är upptagen.