Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HUS uppmaning: Ge alla vårdare en tredje coronavaccindos, vaccinera också äldre och de i riskgrupp på nytt

Från 2021
En sjukskötare vaccineras med coronavaccinet.
Bildtext Vårdpersonal hörde till dem som fick coronavaccinet först i Finland.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

En tredje coronavaccindos har blivit verklighet i flera länder, men i Finland har man ännu inte fattat beslut om en tredje spruta eftersom man i nuläget inte ser den som nödvändig. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) önskar däremot att vårdare ska vaccineras på nytt.

HUS vill se ett snabbt nationellt beslut i frågan. Sjukvårdsdistriktet vill att alla inom vårdbranschen ska stå först i kön för en tredje coronavaccindos.

I ett pressmeddelande uppger HUS att personalen fick den första coronavaccindosen för åtta månader sedan. I början gavs också den andra vaccindosen betydligt snabbare efter den första dosen än nu. Exempelvis de som tar hand om coronapatienter fick sin andra dos tre veckor efter den första.

HUS har varit i kontakt med Institutet för hälsa och välfärd, THL, och framfört sin önskan om att vårdpersonal ska få en tredje coronaspruta.

"Personalen som vaccinerades i ett tidigt skede jobbar fortfarande främst med coronapatienter och misstänkta coronasmittade. För att skydda sjukvårdens bärkraft och för att skydda riskgrupperna är det viktigt att de som jobbar inom social- och hälsovårdsbranschen prioriteras om en tredje vaccinationsrunda inleds", säger Jari Petäjä som är tillförordnad ansvarig överläkare vid HUS.

Petäjä säger också att äldre och de som har någon underliggande sjukdom bör höra till de första som får en eventuell tredje vaccindos.

"Bland de första som vaccinerades, förutom vårdpersonal, fanns äldre på äldreboenden, de som riskerar insjukna allvarligt i covid-19 på grund av sjukdom och över 80-åringar. För dem är en tredje dos av coronavaccinet också viktig", säger Petäjä.

Ministeriet bereder en tredje vaccindos

Social- och hälsovårdsministeriet har förberett planerna på en tredje coronavaccindos, men enligt ministeriet finns det inte skäl att förverkliga planerna eftersom två vaccindoser anses vara effektivt.

I ministeriets plan har det varit tal om att äldre och riskgrupper prioriteras om en tredje coronavaccindos blir aktuell. Du kan läsa mer här nedan.

WHO ändrar kurs – organisationen positivare inställd till en tredje vaccindos

Världshälsoorganisationen WHO har varit mycket kritiskt inställd till en tredje coronavaccindos. Organisationen har tidigare uppmanat världens rika länder att avstå från en tredje vaccindos. WHO har kallat den tredje sprutan för en "lyxdos" – en lyx som fattigare länder inte har råd med.

Nu har WHO ändå backat något. Enligt organisationen är det bra att utsatta vaccineras tre gånger. 

– En tredje vaccindos är inte en lyxdos som tas bort från dem som fortfarande väntar på den första sprutan. Det är ett sätt att skydda de svagaste, sa WHO:s Europachef Hans Kluge under en presskonferens på måndagen.

Han säger ändå att man måste vara försiktig med den tredje coronavaccindosen eftersom det inte finns tillräckligt med bevis på boosterdosens nytta. 

– Men fler och fler studier visar att en tredje dos skyddar de utsatta människorna, och det här är något man infört i allt fler länder i vår region. 

En man i glasögon och munskydd tittar åt sidan. Han är fotograferad framför en blå vägg och har en öronsnäcka i örat.
Bildtext Hans Kluge anser att man måste skydda de svaga, och om en tredje vaccindos hjälper dem är det bra.
Bild: /All Over Press

Kluge uppmanar ändå europeiska länder att i första hand donera överflödiga vaccindoser till andra länder, exempelvis i Afrika och i östra Europa.

Coronafallen har gått uppåt i många länder i Europa under de senaste två veckorna. En del länder släpar också efter i fråga om coronavaccinen, vilket Kluge säger att är “mycket oroväckande”. En del länder har problem med att locka människor att vaccinera sig. 

 WHO befarar att över 230 000 människor i Europa kan dö i covid-19 under hösten.