Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estland lyckades inte välja president i dag - Alar Karis är fortfarande favorit

Uppdaterad 30.08.2021 16:33.
Alar Karis i Riigikogu.
Bildtext Alar Karis var besviken efter dagens omröstning. Som det nu ser ut kommer han att få en ny chans i morgon.

Regeringens presidentkandidat Alar Karis fick 63 röster av 101 i parlamentet. Han behövde minst 68 för att vinna. Valets andra omgång ordnas i morgon och det är möjligt att han också då är den enda uppställda kandidaten.

I presidentvalet röstar parlamentarikerna anonymt, så det är omöjligt eller åtminstone helt för tidigt att säga vem som röstade hur.

Resultatet tyder på att de två regeringspartierna stödde sin gemensamma kandidat Alar Karis, men att han inte utöver det fick tillräckligt många ströröster från oppositionen.

Det största regeringspartiet, högerliberala Reformpartiet, har 34 mandat och det andra, Centern, 25.

Både Socialdemokraterna och det konservativa, men marknadsliberala Isamaa hade gett sina 11 respektive 12 ledamöter fria händer att rösta efter samvete. Karis behövde alltså knappt hälften av dem för att nå 68.

Den estniska parlamentarikern Jaanus Karilaid registrerar sig för att få sin valsedel i presidentvalet i Estland.
Bildtext Centerpartiets riksdagsgrupps ordförande Jaanus Karilaid registrerar sig för att få sin valsedel. Karilaid hör till dem som aktivt har jobbat för att Alar Karis skulle ställa upp som regeringens kandidat.

Det fick han alltså inte, men åtminstone flera av Isamaas parlamentariker har sagt att de skulle rösta på honom.

Om de gjorde det är det främst Socialdemokraterna som har gett regeringen en knäpp på näsan.

De har sagt att de inte är emot Karis, men att de skulle vilja se den sittande presidenten Kersti Kaljulaid som kandidat. Nu valde regeringen att gå förbi Kaljulaid till förmån för Karis.

Alar Karis väntar lugnt på att presidentvalet ska sätta igång i Estlands parlament Riigikogu.
Bildtext Alar Karis väntar på att valet ska börja. Han såg lugn ut under hela valets gång - och sa det också åt alla journalister som frågade.

Det gjorde regeringen eftersom Centerpartiet har upplevt att Kaljulaid inte har varit folkets president, utan bara liberalernas.

Reformpartiet stödde tidigare Kaljulaid, men såg ingen poäng i att ställa upp henne i Riigikogu.

Eftersom både Centern och det nationalistiska populistpartiet Ekre (19 mandat) är emot henne kan hon inte ens få 60 röster.

Valet fortsätter i morgon

Presidentvalet fortsätter med en andra omgång i morgon klockan 12. Om inte det leder till resultat blir det en tredje omgång klockan 16.

Som det nu ser ut är Alar Karis också i morgon den enda kandidaten, men nya kandidater kan ställas upp ända till klockan 10.00.