Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors tingsrätt friar personer som marscherade med hakkorsflaggor på självständighetsdagen 2018

Från 2021
Uppdaterad 31.08.2021 07:14.
Uusnatsien Kohti vapautta! -marssi ylittämässä Pitkääsiltaa Kaisaniemestä Hakaniemeen natsien hakaristilippujen kanssa Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2018
Bildtext De åtalade bar hakkorsflaggor vid demonstrationen 2018.
Bild: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Två av de sex personer som var åtalade har dömts till böter för en video de publicerade på webben. De andra friades på alla punkter.

Hakkorsflaggorna som medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen bar under självständighetsdagsdemonstrationen 2018 ledde inte till någon dom i Helsingfors tingsrätt måndagen den 30 augusti.

Två av de åtalade dömdes för hets mot folkgrupp, men det var på grund av en rasistisk video de spridit på webben.

En av de dömda hade hållit ett tal nära en skola i Helsingfors, till både skolelever och annan publik, där han hotar, baktalar och förolämpar invandrare.

Den andra dömda filmade talet och hjälpte till att sprida det på webben.

Båda personerna döms till 50 dagsböter.

Fem av personerna åtalades för hets mot folkgrupp, efter att ha burit hakkorsflaggor under självständighetsdagsdemonstrationen. Samtliga friades på de punkterna. En del av de sex var också åtalade för motstånd mot tjänsteman, även den åtalspunkten förkastades av tingsrätten.
Domen har inte ännu vunnit laga kraft. Riksåklagare Raija Toiviainen har tidigare uppgett för Yle Uutiset att hon tänker överklaga en friande dom.

Artikeln rättades 31.8.2021 kl 7:13 där antalet åtalade för hets mot folkgrupp på grund av demonstrationen på självständighetsdagen ändrades från sex till fem.

Diskussion om artikeln