Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Vi måste kunna prestera bättre också i träningslandskamper": Tuff vecka väntar fotbollsherrarna då Wales blir första nöten att knäcka – Tim Sparv ett frågetecken

Från 2021
Joel Pohjanpalo kollar åt sidan.
Bild: Tomi Hänninen

Landslagsfotbollen är här igen. Fotbollsherrarna har samlats inför en väldigt tuff vecka. Tre matcher på en vecka, men med publikens stöd i ryggen på hemmaplan. Det är en lättnad för landslaget som vill spela minst lika bra som förra hösten. Vi måste kunna prestera bättre också i träningsmatcher – sedan inleder vi jakten på VM-platsen, säger Joel Pohjanpalo.

På onsdagen möter Finland Wales i en träningslandskamp. Efter det startar allvaret då först Kazakstan hemma och sedan Frankrike borta står på agendan i VM-kvalet. En intensiv vecka väntar alltså med tre matcher på sju dagar.

– Jag vet inte om vi någonsin spelat tre matcher på sju dagar. Vi behöver alla spelare och det är bra att vi har ett gäng nya killar som säkert har mycket energi. Jag väntar med spänning, kommenterade Lukas Hradecky på dagens pressträff.

Samtliga 26 spelare som Markku Kanerva tog ut till truppen förra veckan samlas som bäst i Helsingfors. Tim Sparv lär ändå vara ett frågetecken då Wales står för motståndet på onsdag, men ska vara i spelskick till kvalmatcherna sades det på dagens pressinfo.

På dagens pressträff med Joel Pohjanpalo och Lukas Hradecky var stämningen lättsam inför kommande veckans utmaningar, och ivern inför landskamperna är stor.

– Wales var svåra i Nations League. Vi går in för att vinna alla matcher och den förra träningsmatchen blev ganska långt en pannkaka så vi går in för att förbättra takterna. Vi måste kunna prestera bättre också i icke-tävlingsmatcher, i synnerhet nu som vi spelar inför hemmapublik. Vi vill visa att vi inte var i EM i onödan, säger Joel Pohjanpalo på dagens pressträff.

– Vi måste hålla nivån, förbättra och sedan inleder vi jakten på VM-platsen.

Får spela inför 8 500 ögonpar

För ett par veckor sedan såg en strikt tolkning av begränsningarna ut att leda till väldigt få åskådare på läktaren. I dag meddelade förbundet att ungefär 8 500 åskådare ska kunna se både matchen på Wales och mot Kazakstan på Olympiastadion.

– Det betyder otroligt mycket. Alla såg säkert hur viktigt publikens stöd är för oss i EM. Det är givetvis en stor sak för oss att vi nu får spela inför publik på hemmastadion. Det ger oss drive i synnerhet i slutet av matcherna när det ska avgöras, kommenterade Pohjanpalo.

– Alla vet hur surt det är att spela så här fina matcher utan publik. Vi behöver all fördel man kan få. Vi vet hur starka vi är som lag tillsammans med hemmapubliken. Målet är att spela lika framgångsrikt som förra hösten då vi vann våra matcher framför hemmapubliken. Vi vill vinna så väl i september, i oktober som i november, sade i sin tur Hradecky.

Finlands matchprogram i höst:

1.9 Finland – Wales

4.9 Finland – Kazakstan (VM-kval)

7.9 Frankrike – Finland (VM-kval)

9.10 Finland – Ukraina (VM-kval)

12.10 Kazakstan – Finland (VM-kval)

13.11 Bosnien-Hercegovina – Finland (VM-kval)

16.11 Finland – Frankrike (VM-kval)

Finland hemmavann både mot Irland och Bulgarien i fjol. Mot Wales blev det däremot förlust både hemma och borta. Nu ser man fram emot onsdagens kamp.

– Det skulle vara väldigt fint att få ett bra resultat och sedan kunna rida på den vågen mot de viktigare matcherna. Mot Kazakstan kommer vi antagligen på något plan vara favorit. I Wales matchen kan vi träna på grejer inför den matchen.

Finland inledde VM-kvalet i våras med två kryss (mot Bosnien-Hercegovina hemma, och Ukraina borta) och ligger trea i gruppen med två poäng.