Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Brottsutredningen kring våldsam skolning av skyddshundar snart klar – flera personer misstänks för djurskyddsbrott

Från 2021
ett par bruna hundtassar.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos / Madelen

Brottsutredningen kring de fall, där hundar skolats med våldsamma metoder har gått framåt. Det meddelar polisinrättningen i sydvästra Finland. En del av fallen har redan gått till åtalsprövning, i andra fall har de misstänkta inte ännu hörts.

I våras uppdagades fall, då skyddshundar skolades på ett våldsamt sätt. Bland annat misshandlades hundarna med slag och elchocker. Det var organisationen Oikeutta eläimille som hade filmat flera skolningstillfällen i smyg. Yle publicerade videorna i våras. En del av videorna var filmade i Egentliga Finland.

Både polisinrättningen i östra Nyland och i sydvästra Finland inledde brottsutredningar kring fallen. Totalt 10 personer misstänks för djurskyddsbrott.

- Vi fick totalt 8 polisanmälningar kring det här i våras. Förundersökningen kring den här helheten blir troligen klar under de kommande veckorna, säger kriminalkommissarie Mika Paaer till Yle Turku.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel Lounais-Suomen poliisi edistynyt suojelukoiraharrastuksissa ilmitulleiden väkivaltaisten koulutustapojen rikostutkinnassa – osa jutuista edennyt jo syyttäjälle skriven av Johanna Lehtola. Översättningen gjordes av Nora Engström.