Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fredrika Runeberg-stipendiet till Krisjouren för unga

Från 2021
Uppdaterad 02.09.2021 11:35.
Två kvinnor ler medan de tittar in i kameran. De är fotograferade utomhus. I bakgrunden syns cyklar.
Bildtext Krisarbetaren Charlotte Wieliczko och verksamhetsledare Tuula Colliander gläds av priset.
Bild: Tage Rönnqvist / Svenska kulturfonden

Krisjouren för unga vid Helsingfors Mission får Fredrika Runeberg-stipendiet värt 10 000 euro. Krisjouren har tidigare främst varit till för personer i huvudstadsregionen, men från och med nu får personer från hela landet hjälp.

I prismotiveringen står det att krisjouren motverkar känslan av ensamhet och bekämpar utsatthet och illamående bland unga och unga vuxna.

Coronakrisen har gjort problemen för många unga ännu svårare. Många känner sig ännu mer ensamma och fler har fått ytterligare utmaningar i studierna och mera problem i sina personrelationer.

Speciellt unga kvinnor mår allt sämre.

"Unga söker sig till oss för att de känner ångest, nedstämdhet, överväldigande krav på sig själva och för att de upplever problem i sina relationer. Det är tungt att vara avstängd från det som är viktigt under ungdomstiden – umgänge med vänner, studieliv eller skolvardag och förenings- och hobbyverksamhet", säger krisarbetaren Charlotte Wieliczko i ett pressmeddelande.

Krisjouren utvidgas – nu ska man hjälpa människor från hela Finland

Krisjouren för unga erbjuder samtalsstöd, både enskilda stödsamtal och samtalsgrupper, samt kontakt med stödpersoner. Krisjouren har också lanserat självhjälpsmaterial med fokus på självmedkänsla.

"Det viktigaste är att vårt stöd alltid har låg tröskel. Det ska vara lätt att kontakta oss och kommunicera med oss. Det är enkelt att kontakta oss via vår webbplats, och nu under pandemin blev vår samtalshjälp, både våra stödgrupper och alla enskilda stödsamtal, digitala. Småningom återgår vi till att också erbjuda hjälp fysiskt på plats, men de digitala tjänsterna har kommit för att stanna", säger Wieliczko.

Krisjouren har tidigare främst riktats till personer i huvudstadsregionen, men under hösten kan unga svenskspråkiga i hela Finland vända sig till Krisjouren för att få samtalshjälp på distans.
"Vi har goda erfarenheter av krishjälpen på distans under coronapandemin och det känns bra att nu erbjuda samtalsstöd på distans för alla unga svenskspråkiga oberoende av deras hemort. Det är viktigt att alla får hjälp vid rätt tid och på sitt eget modersmål. Om man inte får prata om svåra saker på sitt modersmål kan bara det vara en orsak att känna sig ensam", säger Tuula Colliander som är verksamhetsledare för Helsingfors Mission.

Fredrika Runeberg-stipendiet delas ut varje år den 2 september, på Fredrika Runebergs födelsedag. Stipendiemottagaren utses av en stipendiekommitté som består av Finlands svenska Marthaförbund, Svenska kulturfonden, Svenska kvinnoförbundet och Svenska folkskolans vänner.

Artikeln har uppdaterats 2.9.2021 klockan 11.34. Vi förtydligade vem som utser mottagaren av Fredrika Runeberg-stipendiet.

Diskussion om artikeln