Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tvåmetersregeln slopas från lagen om smittsamma sjukdomar – justitieminister Henriksson: Målsättningen är att slopa alla restriktioner

Uppdaterad 30.08.2021 20:01.
Statsminister Sanna Marin med munskydd på.
Bildtext Statsminister Sanna Marin (SDP) skriver på Twitter att regeringspartierna har enats om att definitionen av ett säkerhetsavstånd på två meter ska strykas från lagen om smittsamma sjukdomar.

Statsminister Sanna Marin (SDP) skriver på Twitter att regeringspartierna har enats om att definitionen av ett säkerhetsavstånd på två meter ska strykas från lagen om smittsamma sjukdomar.

Lagändringen förbereds av Social- och hälsovårdsministeriet och kommer att ges till riksdagen så snart som möjligt.

Marin skriver dessutom att restriktionerna kommer att luckras upp när vaccinationstäckningen ökar. Enligt henne är situationen orimlig särskilt för kultur-, sport- och evenemangsaktörer.

Regeringskvintetten eniga i beslutet

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger i TV-nytt att regeringskvintetten i dag samlats och var eniga i beslutet om att tvåmetersregeln ska slopas.

– Vi är eniga om att vi måste komma bort från tvåmetersregeln inomhus när det gäller till exempel teatrar, biografer och konserter. Vi har i dagsläget flera människor vaccinerade och vi tror att man kan ordna den här hälsosäkerheten på annat sätt, säger Henriksson.

Enligt Henriksson kommer det här i praktiken att göra det lättare för idrotts- och kulturfältet att ordna evenemang under hösten.

Då vaccinationstäckningen stiger kommer man också kunna slopa flera restriktioner, men det blir steg för steg, menar Henriksson.

– Varje dag får fler finländare vaccin och vår målsättning är att slopa alla restriktioner.

På torsdag kommer hela regeringen att samlas för gemensamma förhandlingar, men vilka restriktioner som ska diskuteras är ännu oklart.

– Det kommer säkert att handla om hur många människor som får samlas inomhus. I något skede måste vi också diskutera hur länge vi ska ha munskydd. Det är klart att vi här också lyssnar på Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet.

Diskussion om artikeln