Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bäddat för revansch i Calgary? Anni Keisala mellan stolparna när Finland möter USA i semifinal

Från 2021
Anni Keisala
Bildtext Anni Keisala vaktar lejonburen i kväll.
Bild: Tiina Puputti/Suomen Jääkiekkoliitto

Himmel eller bronsmatch – Damlejonen behöver överträffa sig själva för att klå USA och ta sig till final. Det bittra finalmötet i Esbo lär vara glömt, men nog har Damlejonen säkert vässat klorna lite extra i kväll.

Damlejonen ställs mot regerande världsmästaren och OS-guldmedaljören i semifinal i kväll klockan 22.00. I gruppspelet drog USA det längre strået och har all press på sig för att ta sig till final. Feedbacken väl hemma lär inte bli nådig om de tvingas spela om bronset.

USA:s förstakedja med alla tiders främsta målskytt Hilary Knight (45 mål och 39 målgivande passningar i VM), Kendall Coyne Schofield och Brianna Decker är skrämmande bra.

En annan spelare att ha ögat på är tredjelinans 22-åriga universitetsspelare Grace Zumwinkle, som har gjort 4 mål och gett 2 målgivande passningar på fem matcher hittills – lika många som Hilary Knight i den här turneringen. Hon gjorde också öppningsmålet mot Finland i gruppspelet.

Keisala får stå på öronen också i kväll

Finland har en ny förstamålvakt i Anni Keisala. I gruppspelet spelade hon och Meeri Räisänen varannan match. Räisänen stod senast mot USA och släppte in tre puckar.

Keisala stod i öppningsmatchen mot Kanada, som enligt chefstränaren Pasi Mustonen är den här VM-turneringens vassaste lag. Hon höll nollan mot Ryssland i gruppspelet och dessutom i kvartsfinalen mot Tjeckien, som enligt Mustonen är turneringens fjärde bästa lag.

Stabila insatser, två nollspel och rejält med ansvar – Keisala är glödhet och kan mycket väl göra livet surt för USA. Ju längre in i matchen hon lyckas hålla målet tomt, desto bättre.

Om Finland ska bjuda på en jätteskräll, måste också förstalinan leverera – samtidigt som det är den kedja som USA är bäst förberedda på.

Finlands fjärdelina kan däremot lyckas överraska. 16-åriga Sanni Vanhanen och 18-åriga Sofianna Sundelin har fått erfarna 23-åriga målskytten Sanni Hakala som sällskap. Tre lejon i fårakläder, som inte tvekar att köra på mål. Ska bli intressant att se vad den här kedjan kan åstadkomma.

Finland har vunnit över USA en gång tidigare, närmare bestämt i VM 2008 i Harbin i Folkrepubliken Kina.

Men mycket is har spolats sedan dess.

Så här spelar Damlejonen i kväll

Chefstränaren Pasi Mustonen har inte gjort några större förändringar sedan kvartsfinalen i söndags. Sanni Hakala tar plats i fjärde kedjan. Emilia Vesa är 13:e anfallare.

Målvakt:
1 Anni Keisala

Reserv:
18 Meeri Räisänen

1:
33 Michelle Karvinen – 77 Susanna Tapani – 16 Petra Nieminen
6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen

2:
24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus – 10 Elisa Holopainen
9 Nelli Laitinen – 15 Minnamari Tuominen

3:
25 Jenniina Nylund – 61 Tanja Niskanen – 27 Julia Liikala
8 Ella Viitasuo – 4 Rosa Lindstedt

4:
23 Sanni Hakala – 12 Sanni Vanhanen – 26 Sofianna Sundelin
21 Sini Karjalainen

13:e anfallare
22 Emilia Vesa

Matchprogrammet

Semifinaler:
Må 30.08. kl. 22.00
USA–FIN
Ti 31.08. kl. 02.00
CAN–SUI

Bronsmatch:
Ti 31.08. kl. 22.30

Final:
Ons 01.09. kl. 02.30

Diskussion om artikeln