Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ylikevägen är i uselt skick: "Man är tvungen att åka sicksack mellan groparna"

Uppdaterad 31.08.2021 09:29.
Christel Björkstrand står vid en djup grop i vägen
Bildtext – På vissa ställen ser det ju rent av ut som en bombkrater. Man kan inte kalla det för en väg på vissa ställen mera, säger Christel Björkstrand.

Ylikevägen i Borgå har redan länge varit i uselt skick och rent av utgjort en fara för bilförare. Det är däck som gått sönder och motorcyklister som inte längre vågar köra på vägen. När kommer Ylikevägen att få en ny beläggning? 

Christel Björkstrand är en av många bilförare som använder Ylikevägen dagligen. För några dagar sedan tänkte det gå illa, då Björkstrand körde ner i en av de djupa groparna på vägen. Det hela resulterade i ett trasigt däck och fälg. 

– Man har redan länge varit tvungen att åka sicksack mellan groparna, säger Björkstrand. 

Det är inte bara Björkstrand som har reagerat på den dåliga vägen, utan även andra bilister har diskuterat vägen på sociala medier och hört av sig till NTM-centralen, som ansvarar över vägen. 

En grop i vägen
Bildtext Groparna har varit flera centimeter djupa.

Motorcyklister rädda att köra på vägen

Ylikevägen har i flera år varit i uselt skick och, enligt Björkstrand, senast i fjol var det andra bilförare som körde sönder däcken i groparna. 

– På vissa ställen ser det ju rent av ut som en bombkrater. Man kan inte kalla det för en väg på vissa ställen mera. 

Lyckligtvis har Björkstrand inte hört om allvarliga olyckor som skett på vägen, men bekanta motorcyklister vågar inte använda vägen längre. Skulle en motorcykel stöta i en av groparna, kunde det gå riktigt illa. 

Hastigheten på vägen är 60 kilometer per timme och enligt Björkstrand skulle inte en lägre hastighet hjälpa. Den kurviga vägen är vältrafikerad med både långtradare och personbilar, som försvårar väjningen för de djupa groparna. 

Inga planer på ny beläggning

Från NTM-centralen ges vaga svar angående en eventuell ny beläggning till Ylikevägen. Projektchef för vägbeläggning, Lauri Suikki, säger att det inte i nuläget finns planer på att fixa vägen. 

– Varje år planeras vägbeläggningsprojekten för ett år framåt och just nu är inte nästa års projekt ännu planerade.

Enligt Suikki ansvarar NTM-centralen för över 1000 kilometer av dåliga vägar i Nyland och resurserna räcker inte till för alla. Varje år väljs de sämsta vägarna ut och förnyas så långt pengarna räcker. 

En grop i Ylikevägen
Bildtext Resurserna räcker inte till att förnya beläggningen på Ylikevägen.

Resurserna räcker inte till

Jan Berghäll är regionansvarig på NTM-centralen och säger att de är medvetna om Ylikevägens usla skick, men kan inte förnya beläggningen som det ser ut nu. Det som gjorts är att de djupaste groparna fyllts med kallmassa efter skyfallen som gjorde groparna ännu värre. 

– Det skulle vara klokt att lappa hålen och förnya vägen, då hela vägstommen håller på att gå sönder, säger Berghäll. Vi får se hur långt pengarna räcker.

När Ylikevägen kommer att förnyas, förblir ännu oklart.