Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tung andra period och sumpade målchanser sänkte Damlejonen – men de unga spelarna får beröm av chefstränaren

Från 2021
Uppdaterad 31.08.2021 06:38.
Anni Keisala räddar pucken
Bildtext Anni Keisala höll Finland med i matchen.
Bild: Tiina Puputti/Suomen Jääkiekkoliitto

Damlejonen inledde hyfsat bra mot USA – men borde ha gjort mål i power play. Nu sumpade man de chanser man fick. I stället var det USA som lyckades höja tempot i den andra perioden och avgjorde matchen.

USA inledde aggressivt som väntat. Full fräs från första sekund och Damlejonen hade stundvis svårt att hänga med. Minnamari Tuominens utvisning ett par minuter in i matchen, gjorde det inte precis lättare.

Men Damlejonen höll ut och halvvägs in i första perioden började bitarna så småningom falla på plats. Dessvärre kunde man inte utnyttja läget då USA drog på sig två utvisningar i den nionde minuten och spelet med 5 mot 3 rann ut i sanden.

15 minuter in i öppningsperioden kom Finlands bästa målchans när Michelle Karvinen förde pucken i anfallszon och såg Elisa Holopainen i skottzon. Stolpe ut, denna gång.

Bekymret: power play

Anni Keisala stod för ett par prakträddningar innan USA bjöd Finland på ännu ett poweplayläge – men dessvärre blev det inget att protokollföra heller denna gång. Lagkaptenen Jenni Hiirikoski efterlyste noggrannare spel i anfallszon.

– Vi måste spela noggrannare med pucken och ge bättre passningar, så skapar vi också bättre lägen, sa Hiirikoski i Discoverys sändning på en direkt fråga om hur Finland borde ha spelat i 5 mot 3-läget för att pucken skulle ha gått förbi Nicole Hensley.

Skottstatisiken talar också sitt tydliga språk. USA 15 skott på mål, Finland 4.

– Vår plan var att hålla 0–0 i första perioden, det lyckades vi med, konstaterade chefstränaren Pasi Mustonen.

– Men vi borde ha tagit ledningen i power play, där hade vi vår chans. Ingenting fungerade när vi spelade 5 mot 3.

Mustonen hittade ändå flera positiva saker i turneringen hittills. Dels har de unga spelarna gjort bättre ifrån sig i VM än han räknat med och i den här matchen fick hela fjärde kedjan med Sofianna Sundelin, Sanni Vanhanen och Sanni Hakala beröm.

– Och målvaktsspelet har varit utmärkt hela vägen.

USA tog ledningen – Finland hårt pressat

I början av andra perioden lade USA in ännu en växel och de första tre-fyra minuterna var i praktiken ett enda böljande anfall i Finlands zon. Och det gav utdelning. Lee Stecklein sköt iväg pucken från blålinjen och Alex Carpenter styrde pucken i mål.

Finland hade uppenbara svårigheter med att få igång det egna spelet. USA var det puckförande laget och Damlejonen försökte hänga med så gott det gick.

Situationen förbättrades inte av att Abbey Murphy lyckades slinka iväg förbi Jenni Hiirikoski och Keisala förlorade duellen mot Murphy. 2–0 till USA.

– Vi visste att andra perioden blir svår mot de nordamerikanska lagen. Knepen finns, men vi kan inte ännu använda dem. Det här laget behöver lite mera tid.

Matchbilden i ett nötskal: Finland fick iväg endast tre skott på mål och de så sent som under de sista fem minuterna av perioden.

Period tre: allt eller inget

Efter USA:s totaldominans i mittenperioden, lyckades Damlejonen bitvis komma med i matchen i den tredje. Men Finland hade fortfarande uppenbara svårigheter i anfallszon.

USA spelade noggrant och disciplinerat och bjöd inte på varken utrymme eller tid för de blåvita damerna.

Med knappa åtta minuter kvar av period tre tog USA ännu en utvisning. Mustonen tecknade time out och plockade ut Anni Keisala från målet. Damlejonen inledde jakten på öppningsmålet med 6 utespelare och Nicole Hensley fick upp värmen en smula.

Men nej, nej, nej. Klockan tickade obönhörligt och Nicole Hensleys mål förblev tomt. Däremot satte USA 3–0 i tom bur och Damlejonen fick nöja sig med att spela om VM-brons på tisdag kväll klockan 22.30.

Chefstränaren Pasi Mustonen hade bara ett råd att ge åt spelarna och sig själv efter matchen: "Glöm den här matchen, jag tänker inte titta en minut på den."

Damlejonens motståndare i bronsmatchen blir Schweiz.

– Vi ska fokusera på vårt defensiva spel. Matchen i gruppspelet var en sak, det här är en helt annan match, konstaterade Mustonen avslutningsvis.

Resultat, semifinaler

USA–FIN 3–0 (0–0, 2–0, 1–0)

23:23 1–0 Alex Carpenter (Lee Stecklein, Amanda Kessell)

35:17 2–0 Abbey Murphy (Megan Keller, Cayla Barnes)

57:07 3–0 i tom bur Kendall Coyne Schofield (Kelly Pannek)

Anni Keisala 30 räddningar

Nicole Hensley 14 räddningar

CAN–SUI 4–0 (2–0, 1–0, 1–0)

Artikeln uppdaterad med kommentarer efter matchen.

Diskussion om artikeln