Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

“De flesta är tacksamma över att vi kommer” – brandinspektörer besöker slarviga småhusägare i Östnyland

Från 2021
Brandinspektörer vid sin röda tjänstebil.
Bildtext Brandinspektörerna Mika Hämäläinen och Lotta Holopainen är ute på brandsyn i Östnyland hela september.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

De småhusägare som har glömt att fylla i och returnera blanketten för självbedömning av brandsäkerheten kan vänta sig besök under september.

Det är dags för lunchpaus. Under förmiddagen har brandinspektörerna Lotta Holopainen och Mika Hämäläinen hälsat på hos småhusägare.

– Vi har varit i Tessjö och gjort tio besök redan. Efter lunchen har vi 15 hus kvar på vår lista att besöka, säger Lotta Holopainen.

Hon och kollegan Mika Hämäläinen kör omkring med en brandbilsröd personbil och är klädda i tjänsteuniform. Under september kommer de att knacka på hos småhusägare i Västerskog, Strömfors, Askola och Hammars för en brandsyn.

– Vi har i år skickat ut 2 400 brandsäkerhetsblanketter och fint nog fått tillbaka nästan alla, 2 250 stycken. Nu ska vi besöka och kontrollera alla de fastigheter som har slarvat, säger hon.

Brandinspektörerna från Räddningsverket i Östra Nyland har också gjort stickprov bland dem som har returnerat självbedömningsblanketten under sommaren.

Lotta Holopainen och Mika Hämäläinen
Bildtext Att de som knackar på är brandinspektörer syns på långt håll.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

– Fastighetsägarna är överraskade då vi ringer på, men de flesta är tacksamma över att vi kommer.  De uppskattar att någon tänker på deras säkerhet, säger Mika Hämäläinen.

Blanketten är inte svårifylld och omfattar endast en sida. Bland de 15 saker som ska kontrolleras finns förutom den klassiska brandvarnaren punkter om brandfarliga vätskor, sotning, reservutgångar och storleken på adressnummerskylten.

– Under våra besök pratar vi med fastighetsägarna om brandsäkerhet, om de har haft någon farosituation och så rekommenderar vi alla att ha 112-appen i sin telefon, säger Lotta Holopainen. 

Den vanligaste bristen har med tillgängligheten att göra.

– Adressnummerskylten är ofta för liten och felplacerad, säger Mika Hämäläinen. Att den syns bra är viktigt, så att räddningsverket snabbt hittar fram till rätt adress vid utryckningar. 

Brandsäkerhetsblanketten
Bildtext Självbedömningsblanketten är en sida lång.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln