Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Allt fler vill turista i Västnyland – sommaren 2021 blev en toppensommar för hotellen

Uppdaterad 01.09.2021 12:54.
En badstrand en somrig dag. Människor ligger i sanden, badar i havet och åker på sup-brädor i vattnet. I havet skymtar en vattenkarusell.
Bildtext I Hangö lockar bland annat de populära badstränderna.

Rekordmånga turister har rört sig i Västnyland under sommaren och hotellen har varit fullsatta - särskilt i juli. Både i Raseborg och Hangö har hotellen också i juni haft fler gäster än i fjol.

Antalet övernattningar vid de åtta största inkvarteringsplatserna i Raseborg ökade med 15 procent i juni och juli jämfört med för ett år sedan - och med sju procent jämfört med år 2019.


På Hotel Sea Front i Ekenäs har turisterna nu åkt hem och lämnat över hotellrummen bland annat åt arbetsfolk som bor på annat håll, men jobbar i regionen och behöver logi.

Hotell i Ekenäs
Bildtext Hotellgästerna i Hotel Sea Front kommer ofta från Tammerfors, Helsingfors och Åbo.

Hotellet med sin 20 rum har haft ett rekordår med full beläggning hela sommaren, berättar vd Henrica Ewalds.

– Vi har en beläggning på 95 procent för hela sommaren och 99 procent för juli så det är svårt att höja det från det här.

I sommar har personalen på Hotel Sea Front många gånger fått backa hotellgäster och har fått hänvisa dem till andra hotell som förhoppningsvis har haft ett ledigt rum.

Texten fortsätter efter ljudklippet

Hotellföretagare Henrica Ewalds i Ekenäs gläds över en fullbokad sommar
Hotellföretagare Henrica Ewalds i Ekenäs gläds över en fullbokad sommar - Spela upp på Arenan

Eftersom hotellet har 20 stycken dubbelrum så är det oftast par som övernattar.

– Många kommer från Tammerfors, Helsingfors och Åbo. Ofta kommer de med hundar. Husdjur är populära att släpa med sig. Ibland kommer cyklister, men oftast är det bilburna medelålderspar, berättar Ewalds.

I de åtta största inkvarteringsplatserna i Raseborg var antalet övernattningar i juli 12 procent fler än i fjol och åtta procent mer än för två år sedan. Juni i år var betydligt livligare än i fjol och antalet övernattnigar ökade med en fjärdedel sedan i fjol och med sex procent jämfört med år 2019.

Säsongen började tidigare i Hangö

I Hangö syns samma trend som i Raseborg. Juli var den bästa månaden för hotellen men också i juni hittade fler gäster till hotellen än i fjol. Som exempel nämner turistchef Kira Marschan att hotell Regatta i juni hade en beläggning på 90 procent i år och på 70 procent i fjol.

I juli hade hotellen en beläggning på 100 procent både i fjol och i år.

– Det som var mycket positivt att se var att sommaren började tidigare. Coronarestriktionerna var ju ganska strikta i fjol och man var ganska rädd och funderade på om man vågar resa. Juni har varit märkbart bättre i år. Augusti har varit ganska samma som i fjol.

Texten fortsätter efter ljudklippet

Turistchef Kira Marschan i Hangö: "Det är ju härligt att kunna se att säsongen börjar tidigare och slutar senare"
Turistchef Kira Marschan i Hangö: "Det är ju härligt att kunna se att säsongen börjar tidigare och slutar senare" - Spela upp på Arenan

I Hangö har målet redan länge varit att förlänga säsongen så att staden kunde bli en åretomdestination.

– Det är ju härligt att kunna se att säsongen börjar tidigare och slutar senare, konstaterar Marschan.

En fråga som diskuterats länge i Hangö är ifall det finns tillräckligt många hotell i Hangö. På sommaren är svaret enligt Marschan helt klart nej.

– Det är klart att det finns ett större behov då det finns så många evenemang - det är seglare och det är tennistävlingar - och så ordnas det kulturevenemang i staden. Men det som vi vet är att man inte reser till en ort på grund av ett hotell. Det är ju inte ett hotell som gör Hangö attraktivt utan det är ju Hangö i sig självt som ska vara attraktivt. Det är ju klart att om vi hade fler bäddplatser så skulle vi kunna ordna ännu större evenemang.

båtar i hamn
Bildtext Poker Run och Hangös många andra evenemang sommartid lockar turister och fyller hotellrummen.

Marschans egen hotelldröm i Hangö handlar om att lyckas med att locka folk till Hangö också under vinterhalvåret.

– Min dröm är att vi skulle kunna ha businessgrupper och ledningsgrupper som kunde ha försäljningsmöten. Man kunde ha en fin konferenslokal där man kunde ha fina möten med fin teknik för ungefär 100 personer. Vi skulle kunna attrahera företag från olika delar av landet och utomlands och kunna kombinera det med natrur och evenemang.