Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen har gripit en person som är misstänkt för mord på Åbomannen som försvann för 27 år sedan

Från 2021
Uppdaterad 31.08.2021 13:57.
Bild av fasaden till Eriksgatan 20 i Åbo.
Bildtext Ilpo Härmäläinen sågs på Eriksgatan i Åbo innan hann försvann. Nu har en man gripits på sannolika skäl misstänkt för mord.
Bild: Johanna Manu/Yle

Den misstänkta greps i Åbo i fredags. Mannen misstänks på sannolika skäl för mord och polisen begär att mannen ska häktas av Egentliga Finlands tingsrätt i dag, tisdag.

Det här framkommer i polisens pressmeddelande.

På tisdagen för en vecka sedan öppnade polisen mordutredningen gällande en man som försvann i Åbo år 1994. Då framkom också att polisen letade efter ögonvittnen.

33-åriga Ilpo Härmäläinen sågs senast den 3 augusti 1994 på Eriksgatan 20 i Åbo då han lämnade sitt hem. Enligt polisens pressmeddelande från förra veckan ansåg de det sannolikt att Härmäläinen steg in i någon typ av fordon på Eriksgatan.

Polisen har nu gripit en 67-årig man bosatt i Åbo på sannolika skäl misstänkt för mord, och begär att den misstänkta mannen häktas av Egentliga Finlands tingsrätt under tisdagen.

Mannen som polisen har gripit är en man som arbetade inom reklambranschen då Härmäläinen försvann, det rapporterar Yle (på finska). Sista gången Härmäläinen talade med sin fru berättade han att han skulle åka för att se på en lägenhet tillsammans med mannen.

Mannen var också involverad i den bedrägerihärva som uppdagades efter Härmäläinens försvinnande. Under utredningen upptäckte polisen att Härmäläinen och den misstänkte hade pratat i telefon precis innan Härmäläinen lämnade sitt hem.

I det här skedet av förundersökningen informerar polisen inte närmare om utredningen.

Artikeln uppdaterad 31.8.2021 klockan 13.57 med mer information om mordet och den misstänkte.

Diskussion om artikeln