Lakritstrio – en maträtt, en sötbit och en dryck
Vissa av oss kan inte leva utan den, andra har ytterst svårt att förstå tjusningen i lakritsens sötsalta smakvirvlar. Lakritsens smakegenskaper med lakritsrotens sockerart glycyrrhiza fungerar i många spännande smaksammanhang. Här kombinerar vi lakrits med tomat, äpple och kaffe.
Tomatsoppa med fänkål och körvel toppad med lakritsfärskost
Det här behöver du, 6-8 portioner:
400 g färska, ekologiska tomater (skållade)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1/2 fänkål
3 msk tomatpuré
2 burkar (à 400 g) ekologiska, krossade tomater
1 liter buljong (från tomatskållningen)
salt och peppar
1 tsk torkad körvel
200 gram färskost
zest och saft från en halv citron
1 tsk lakritspulver
salt och peppar
Färsk körvel att garnera med och använda i kokvattnet till tomatskållningen.
Gör så här:
Skålla tomaterna i en liter saltat vatten med körvelstjälkar.
Grovhacka lök, vitlök, chili och fänkål och fräs i oliv- eller rapsolja i en tjockbottnad kastrull.
Lägg i tomatpurén och fräs lite till.
Häll på de krossade tomaterna, de skållade tomaterna och buljongen från skållningen.
Krydda med salt, peppar och körvel efter smak.
Låt puttra femton till tjugo minuter och mixa soppan slät.
Blanda färskosten med citron och lakritspulver.
Smaka av med lite salt och peppar.
Servera soppan i skålar, klicka i färskost och garnera med färsk körvel. Du kan även toppa soppan med knaperstekt bacon.
Dragonscones med äppel- och lakritscurd
Äppel- och lakritscurd
Det här behöver du:
800 gram äpplen (ca 5 stora äpplen)
1 citron (saft+zest)
1 stjärnanis
100 gram smör
1,5 dl socker
2 tsk lakritspulver
2 ägg, uppvispade
Gör så här:
Skala och kärna ur äpplena och pressa i saften från en citron. Använd även zesten från halva citronen.
Värm upp äppelblandningen med stjärnanis och tillsätt smör, lakritspulver och låt puttra tills äpplena är mjuka.
Plocka ur stjärnanisen och mixa äppelblandningen slät.
Tillsätt smör, socker och lakritspulver.Dra bort kastrullen från plattan och häll i två uppvispade ägg under kraftig vispning.
Dragonscones
Det här behöver du:
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk dragon
1 tsk salt
100 g smör (rumstemperatur)
3 dl grädde
färsk timjan och oregano att garnera med
Gör så här:
Blanda vetemjöl, bakpulver, dragon och salt i en bunke.
Tillsätt smöret och nyp snabbt ihop.
Tillsätt grädden och blanda varsamt ihop till en deg.
Platta ut till cirka 2 cm och stansa ut rundlar.
Garnera med örterna.
Grädda på 225 grader i cirka 10 minuter.
Servera med cream cheese och äppel- och lakritscurd.
Lakuccino med gräddmjölk
Gör så här:
Koka starkt kaffe med espressokaraktär.
Spjälk en bit lakritsrot, t.ex. med en kötthammare.
Värm 5 dl mjölk försiktigt tillsammans med lakritsroten eller 1 msk lakritspulver.
Häll lakritsmjölk i ett glas/kopp och tillsätt lika mycket kaffe. Toppa med vispad grädde (osötad) och strö över lakritspulver.