Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Lakritstrio – en maträtt, en sötbit och en dryck

Uppdaterad 07.09.2021 08:03.
Olika maträtter som innehåller lakrits

Vissa av oss kan inte leva utan den, andra har ytterst svårt att förstå tjusningen i lakritsens sötsalta smakvirvlar. Lakritsens smakegenskaper med lakritsrotens sockerart glycyrrhiza fungerar i många spännande smaksammanhang. Här kombinerar vi lakrits med tomat, äpple och kaffe.

En portion med tomatsoppa

Tomatsoppa med fänkål och körvel toppad med lakritsfärskost

Det här behöver du, 6-8 portioner:

 400 g färska, ekologiska tomater (skållade)

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd chili

1/2 fänkål

3 msk tomatpuré

2 burkar (à 400 g) ekologiska, krossade tomater

1 liter buljong (från tomatskållningen)

salt och peppar

1 tsk torkad körvel

 

200 gram färskost

zest och saft från en halv citron

1 tsk lakritspulver

salt och peppar

Färsk körvel att garnera med och använda i kokvattnet till tomatskållningen.

En skål med lakritsfärskost

Gör så här:

  1. Skålla tomaterna i en liter saltat vatten med körvelstjälkar. 

  2. Grovhacka lök, vitlök, chili och fänkål och fräs i oliv- eller rapsolja i en tjockbottnad kastrull. 

  3. Lägg i tomatpurén och fräs lite till. 

  4. Häll på de krossade tomaterna, de skållade tomaterna och buljongen från skållningen. 

  5. Krydda med salt, peppar och körvel efter smak. 

  6. Låt puttra femton till tjugo minuter och mixa soppan slät.

  7. Blanda färskosten med citron och lakritspulver. 

  8. Smaka av med lite salt och peppar.

Servera soppan i skålar, klicka i färskost och garnera med färsk körvel. Du kan även toppa soppan med knaperstekt bacon.

Gräddad scones på en skärbräda

Dragonscones med äppel- och lakritscurd

Äppel- och lakritscurd

Det här behöver du: 

800 gram äpplen (ca 5 stora äpplen)

1 citron (saft+zest)

1 stjärnanis

100 gram smör

1,5 dl socker 

2 tsk lakritspulver

2 ägg, uppvispade

En glasburk med äppel- och lakritscurd
Bildtext Lakrits- och äppelcurden passar också bra till ostbricka.

Gör så här:

  1. Skala och kärna ur äpplena och pressa i saften från en citron. Använd även zesten från halva citronen.  

  2. Värm upp äppelblandningen med stjärnanis och tillsätt smör, lakritspulver och låt puttra tills äpplena är mjuka.

  3. Plocka ur stjärnanisen och mixa äppelblandningen slät.
    Tillsätt smör, socker och lakritspulver.

  4. Dra bort kastrullen från plattan och häll i två uppvispade ägg under kraftig vispning.

Gräddad scones på en skärbräda
Bildtext Dekorera dina scones med färska örter.

Dragonscones

Det här behöver du: 

8 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

1 tsk dragon

1 tsk salt

100 g smör (rumstemperatur)

3 dl grädde

färsk timjan och oregano att garnera med

Gör så här:

  1. Blanda vetemjöl, bakpulver, dragon och salt i en bunke. 

  2. Tillsätt smöret och nyp snabbt ihop. 

  3. Tillsätt grädden och blanda varsamt ihop till en deg. 

  4. Platta ut till cirka 2 cm och stansa ut rundlar. 

  5. Garnera med örterna. 

  6. Grädda på 225 grader i cirka 10 minuter. 

Servera med cream cheese och äppel- och lakritscurd.

En Lakuccino med gräddmjölk
Bildtext Lakrits ger kaffe en mjukare karaktär och lakuccinon passar också den som vanligtvis inte dricker kaffe.

Lakuccino med gräddmjölk

Gör så här:

Koka starkt kaffe med espressokaraktär. 

Spjälk en bit lakritsrot, t.ex. med en kötthammare.

Värm 5 dl mjölk försiktigt tillsammans med lakritsroten eller 1 msk lakritspulver. 

Häll lakritsmjölk i ett glas/kopp och tillsätt lika mycket kaffe. Toppa med vispad grädde (osötad) och strö över lakritspulver.