Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Det finländska coronavaccinet har uppdaterats för att skydda bättre mot virusvarianter – börjar testas vid årsskiftet

En person använder nässprej.
Bildtext Vaccinet ska tas i form av en nässprej.

Det kommande finländska coronavaccinet, som ska tas som nässprej, har ändrats så sent som i sommar för att ge ett bättre skydd mot vanliga virusvarianter som sprids i världen. Det berättar Kalle Saksela som leder utvecklingen av vaccinet.

– Målet är ett vaccinskydd som ska ge en så bred immunitet som möjligt, mot många olika virusvarianter, säger Kalle Saksela, som är professor i virologi vid Helsingfors universitet.

Det kommande vaccinet har anpassats för att kunna skydda effektivt mot till exempel deltavarianten och den nyare delta plus-varianten.

Vaccinet baseras på forskning vid Helsingfors universitet och Östra Finlands universitet och har också uppdaterats så att det bättre ska fungera som en booster, alltså som ett vaccin som ges till personer som redan har ett visst skydd mot covid-19.

Det i sin tur kräver också flera nya avvägningar, bland annat om hur många personer vaccinet ska testas på. Forskarna diskuterar det här till exempel med Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

– Förhandlingarna med myndigheterna pågår under hösten och tillverkningen av vaccinet kommer nu också igång. Vi hoppas kunna börja testa det på människor kring årsskiftet, säger Saksela.

Kalle Saksela, professor i virologi vid Helsingfors universitet
Bildtext Kalle Saksela vid Helsingfors universitet är med om att ta fram det finländska coronavaccinet.

Det är ett halvår senare än man hade räknat med tidigare, men finansieringen drog ut på tiden och vaccinet, eller vaccinkandidaten som det officiellt kallas i det här tidiga skedet, har alltså ändrats alldeles nyligen.

– På så sätt så kan det vara en välsignelse för oss att vi lanserar ett vaccin som är så bra som möjligt mot de virusvarianter som nu är vanliga, kommenterar Saksela.

Kan ge ett tidigare skydd – projektet framskrider nu

Det var mycket tal om det finländska nässprejvaccinet i offentligheten redan i vintras. Det är alltså ett kommande vaccin som har potential att kunna skapa ett mer effektivt skydd mot coronaviruset, redan i de övre luftvägarna och näsan, i och med att det ska tas via näsan.

Förhoppningen är att den vaccinerade då helt ska stoppas från att insjukna i covid-19, och inte smitta andra heller – åtminstone för en viss tid framöver.

Hur bra vaccinet faktiskt är återstår ännu att se.

Existerande coronavacciner av till exempel Pfizer, Moderna och Astra Zeneca har visat sig ge ett utmärkt skydd mot allvarlig sjukdom och ett gott skydd mot lindrigare symtom.

Forskarna behövde finansiering för att kunna tillverka och testa nässprej-vaccinet, och de fick det också, men först i början av sommaren. Nu har de tillgång till mer än nio miljoner euro.

– Det var kritiskt för att det här projektet skulle kunna framskrida. Det skulle inte ha kunnat komma så långt som endast ett akademiskt projekt. Men nu har vi företag till vår hjälp, som till exempel är specialiserade på att göra kliniska tester, berättar professor Kalle Saksela.

En underleverantör ska också tillverka vaccinet, så att det uppfyller alla krav som läkemedelsmyndigheter ställer.

"Ingen risk för blodpropp"

Det kommande finländska vaccinet fungerar på liknande sätt som de coronavacciner som tillverkas av Astra Zeneca och Johnson & Johnson, men det ges alltså i form av en nässprej istället för med spruta. 

Det innehåller ett ofarligt adenovirus – ett vanligt förkylningsvirus – som är modifierat så att det inte kan replikera, alltså låta göra kopior av sig själv.

Enligt forskarna finns det ändå inte en risk för blodpropp när vaccinet ges via näsan. Blodpropp har visat sig vara en sällsynt biverkning till exempel i samband med Astra Zenecas och Johnson & Johnsons coronavaccin.

Innan det uppdaterade vaccinet får testas på människor så måste djurförsöken göras på nytt för att man ska vara säker på att det fungerar såsom tänkt. Resultatet ska sedan säkerställas av utomstående aktörer. 

Den finländska läkemedelsmyndigheten Fimea uppger dessutom för Svenska Yle att det krävs en behandlingstid på cirka en månad innan nässprejen får börja testas på människor – efter att myndigheten har tagit emot en ansökan. 

Tester påbörjas om några månader – frivilliga rekryteras på nätet

I den första fasen av studier på människor, i Kuopio, ska vaccinkandidaten troligen testas på 60-80 personer. 

I den andra fasen ökas antalet deltagare och studien sker både i Kuopio och i Helsingfors.

Och i den tredje och sista testfasen, innan vaccinet kan få försäljningstillstånd, så ska det troligen testas på tiotusentals personer.

Frivilliga rekryteras med hjälp av ett digitalt system. Det är ett företag som tar hand om att rekrytera frivilliga. De har fått tips om personer som är frivilliga att delta i att testa vaccinet, och de hittar också självmant deltagare. 

Dessutom kommer det så småningom att offentliggöras hur man kan anmäla sig frivillig, berättar Kalle Saksela.

"Vaccinerna kommer att skydda väl också i framtiden"

Saksela hoppas att man i framtiden kan hålla pandemin i schack med hjälp av boostervaccin såsom det han har varit med om att utveckla. 

– Jag är realist och tror att det ska räcka om vi regelbundet uppdaterar coronavaccinerna, och regelbundet vaccinerar befolkningen. Jag tror inte att det kommer att komma en sådan virusvariant som helt kan fly från den immunitet många redan har, och att vi skulle tvingas börja från början.

Han påpekar att det däremot i det här skedet är oklart hur ofta vi kommer att behöva vaccineras mot covid-19 i framtiden.