Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Angela Merkels kristdemokrater i fritt fall – blir socialdemokraten Olaf Scholz Tysklands nästa förbundskansler?

Från 2021
Armin Laschet kliar sig i pannan.
Bildtext Kristdemokraten Armin Laschet håller på att hamna bakom Olaf Scholz och socialdemokraterna.

Länge såg det ut som om de tyska kristdemokraterna kommer att gå mot en relativt ohotad seger i det tyska förbundsdagsvalet i slutet av september. På bara några veckor har ändå socialdemokraten Olaf Scholz fört sitt parti upp jämsides med kristdemokraterna i opinionsmätningarna.

Söndagens debatt mellan kristdemokraten Armin Laschet, socialdemokraten Olaf Scholz och de grönas Annalena Baerbock bekräftar den gällande trenden.

Den socialdemokratiske finansministern Scholz är den av de tre kandidaterna som enligt mätningarna gjorde bäst ifrån sig i debatten och som största delen av tyskarna helst skulle se som Tysklands nästa förbundskansler.

Mest överraskande är ändå att Scholz nu också har lyckats med bedriften att få upp sitt SPD ur den svacka där partiet har befunnit sig under de senaste åren.

Scholz utsågs till partiets kandidat i maj betonade man visserligen att han har de tyngsta politiska meriterna, men på grund av partiets tillstånd kommer han knappast att ha några större chanser att bli förbundskansler.

Valaffischer med bilder av Olaf Scholz och Armin Laschet
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Laschets kandidatur ifrågasattes redan i våras

I en färsk opinionsundersökning ligger SPD nu ändå på 25 procent, medan Angela Merkels och Armin Laschets kristdemokrater har rasat ner till för partiet rekordlåga 20 procent.

Också en rad andra mätningar visar att SPD och CDU/CSU för tillfället ligger så gott som jämsides. I början av året hade kristdemokraterna i opinionsundersökningarna ännu ett stöd på över 35 procent medan SPD då låg på 15.

Hanteringen av coronakrisen fick under våren stödet för kristdemokraterna att börja rasa och i samband med nomineringsprocessen frågades det bland kristdemokraterna helt öppet om Laschet verkligen är rätt kandidat till posten som förbundskansler.

Bland kristdemokraterna fanns det många som hellre hade sett den bayerske regeringschefen Markus Söder som kandidat för posten som kansler.

Flera misslyckade uttalanden i samband med intervjuer och sättet på vilket Laschet hanterade sommarens översvämningskatastrof i Tyskland har ytterligare förvärrat kristdemokraternas situation.

Kan kristdemokraterna längre vända skutan?

Genom att ta in nytt folk i sitt team och genom att varna för en möjlig framtida tysk vänsterregering försöker Laschet och kristdemokraterna nu ta tillbaka initiativet i kampanjen.

Med knappa fyra veckor kvar till valet börjar det ändå bli bråttom för kristdemokraterna att i det här läget på nytt övertyga väljarna, i synnerhet som man hittills i kampanjen främst har sett de gröna som det huvudsakliga politiska motståndet.

Mot den mycket erfarne och försiktige Scholz, som dessutom är vicekansler i Merkels regering, blir det nu mycket svårare att rikta några angrepp.

Misslyckas kristdemokraterna nu i sin slutspurt kan det därför komma till ett oväntat maktskifte i Berlin.

Där man i våras ännu utgick från att de gröna och Annalena Baerbock eventuellt har en möjlighet att sätta punkt för nästan 16 år av kristdemokratiskt styre, så kan det nu i stället bli socialdemokraten Scholz som tar över som Tysklands förbundskansler.

Diskussion om artikeln