Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Europamästarna och grannlandet väntar för Finland i VM-kvalet – Dettmann: ”Tänder alltid till av att möta Sverige”

Från 2021
Suomen Mikael Jantunen ja Tanskan Mads Sturup.
Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Sverige, Kroatien och Slovenien. Det är lagen som Finland kommer att ställas mot i det första skedet i VM-kvalet. Finland måste sluta bland de tre bästa i gruppen för att sedan få fortsätta kvala.

I höst inleder Finlands basketherrar jakten på en biljett till VM som spelas hösten 2023, och nu är det klart vilka länder som väntar i det första kvalskedet.

Finland lottades in i C-gruppen där man kommer att möta Sverige, Kroatien och Slovenien.

Slovenien får ses som den klara favoriten i gruppen. Laget är rankat på fjärde plats i världen, regerande Europamästare och slutade fyra i OS i Tokyo.

Kroatien slutade på tionde plats i senaste EM och rankas på 21:a plats, medan Finland är 34:a på den senaste listan. Sverige återfinns på 57:e plats och tog sig till det här skedet via ett förkval.

– En gammal sanning är att det bara finns bra lag på den här nivån i Europa och det visade den här lottningen. Våra fans kommer att få se basket på på toppnivå, och man tänder alltid till av att möta Sverige, säger förbundskaptenen Henrik Dettmann i ett pressmeddelande.

Baskettränaren Henrik Dettmann
Bildtext Henrik Dettmann.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Det här kvalskedet är indelat i tre fönster (november, februari och juni) och samtliga lag kommer att spela både hemma och borta.

– Lottningen var första snurrningen på lyckohjulet i detta kval. Nästa kommer närmare kvalfönstret då vi ser med vilka laguppställningar som lagen spelar, säger Dettmann.

De tre bästa lagen tar sedan med sig poängen till ett andra kvalskede. Där slås två grupper ihop oh blidar en grupp på sex lag.

Om Finland tar sig vidare från första kvalskedet kommer man att möta lag från D-gruppen. Det kan betyda matcher mot Tyskland och Polen.

Totalt har Europa tolv platser i VM som spelas i Indonesien, Japan och Filippinerna.

Diskussion om artikeln