Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svenska kriminalserier och Veronica Maggio – språkambassadörer vill främja svenskan och höja motivationen hos elever

Från 2021
Skallig man med mörkblå t-skjorta med tryck och munskydd står framför skåp i en skolhall.
Bildtext Tuomas Talvitie jobbar som jurist i Åbotrakten, och har besökt flera skolor som språkambassadör.
Bild: Carl Fahllund/Yle

10 000 timmar, så länge brukar man säga att det tar att lära sig ett nytt språk. En aning snabbare kan det ändå gå om man börjar i tid och har något som motiverar en.

Att motivera är målet för språkambassadörerna, ett projekt som pågått sedan 2019 och som backas av bland annat Svenska Kulturfonden.

Ambassadörerna besöker skolor och företag där de berättar om hur de själva bar sig åt för att lära sig svenska. Vem som helst kan bli språkambassadör, det enda du behöver är dina egna erfarenheter av svenska eller finska och en vilja att berätta om dem.

Initiativet har varit populärt och under de senaste två åren har språkambassadörerna gjort närmare 1 000 besök runt om i landet.

I en skandinavisk miljö behövs svenskan

Yle Åboland var på plats vid Kerttulin lukio i Åbo när språkambassadören Tuomas Talvitie gästade en svenskalektion.

Åbobon Talvitie, som jobbar som jurist, lärde sig svenska i vuxen ålder.

– Min mamma var franskalärare och vi reste mycket när jag var liten, så jag har nog alltid haft ett starkt språkintresse, men svenskan kom in i bilden mycket senare. Det var först i arbetslivet som jag började lära mig svenska på allvar.

Talvitie förklarar att intresset för att lära sig svenska dök upp när han jobbade med ett skandinaviskt team, och insåg att han var den enda finskspråkiga i en miljö där svenska, norska och danska flöt ihop.

Jag tog beslutet att börja prata svenska med mina kolleger. De hade inget emot att allt inte lät så bra i början, och så kunde vi alltid byta till engelska ifall det behövdes.

― Tuomas Talvitie, språkambassadör

Veronica Maggio och Nordic noir

Under besöket till Kerttulin lukio berättar Talvitie bland annat om hur han har börjat lyssna på svenskspråkig musik och se på svenska tv-serier för att lära sig mer av vardagssvenskan, som kunde vara svår att behärska i början.

Artister som Veronica Maggio och olika svenska kriminalserier kommer på tal under samtalet med eleverna, och ifall man ser på en engelsk serie eller film kan man alltid prova på att byta undertexter, föreslår Tuomas.

Vimmel från Veronica Maggio
Bildtext Arkivbild. Att lyssna på svensk musik, exempelvis av Veronica Maggio, eller se på tv-serier kan utöka ordförrådet.
Bild: Yle/Björn Karlsson

– Jag ser mycket på Nordic noir- serier, och för några år sedan bestämde jag mig för att börja lyssna på svenskspråkig radio. Ungarna brukar nog bråka med mig ibland i bilen och be mig byta radiokanal, skrattar Talvitie.

Hur ska man då göra för att våga börja tala ett språk som man inte är så bekväm med?

– Det handlar om att våga börja någonstans. Ifall du har någon person i ditt liv som pratar språket eller något intresse eller hobby där du har möjligheten att prata i en trygg miljö så underlättar det massor.

Att höra om positiva upplevelser höjer motivationen

Efter lektionen får jag en pratstund med eleverna Aino Kujari och Sylvia Kuusisto, som båda har gått i svenskt språkbad sedan dagisåldern.

– Vi har lärt oss språket genom att lyssna och tala. Grammatiken är fortfarande svår, och ibland blir det fel, säger Kuusisto.

– Ibland till och med mer fel grammatiskt än för någon som bara har lärt sig svenska via läroboken, tillägger Kujari.

Båda är nöjda med besöket från språkambassadören.

– Han gav bra tips på hur man kan göra för att hitta innehåll på svenska. Alla bra tv-serier är ju oftast på engelska. Jag har inga släktingar eller vänner som talar svenska så jag hör sällan språket i vardagen, säger Kuusisto.

Hon får medhåll av Kujari som tyckte att det var intressant att höra om vilka fördelar man kan få i arbetslivet som en språkkunnig person.

Det finns så många som tycker att det är tråkigt med svenska i skolan, så det var roligt att få höra om mer positiva upplevelser kring språket.

― Aino Kujari, gymnasieelev
Två flickor står i trappuppgång i gymnasieskola.
Bildtext Gymnasisterna Sylvia Kuusisto och Aino Kujari har båda studerat svenska sedan grundskolan.
Bild: Carl Fahllund/Yle

Diskussion om artikeln