Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ingen tid för träning och hål att fylla i landslaget – Markku Kanerva om höstens omstart: "Alla fattar att ingen spelar tre matcher på en vecka"

Från 2021
Teemu Pukki under en landslagsträning 2021.
Bildtext Landslagets anfallsstjärna Teemu Pukki kommer till VM-kvalet med ett Premier League-mål i ryggen.
Bild: Lehtikuva/Silja-Riikka Seppälä

Nystart efter EM-sommaren, omstart inför VM-kvalhösten. Då har Markku Kanerva en fråga att svara på: Vilka spelare tar plats på mittfältet?

Tio veckor efter EM-debuten är landslaget tillbaka i vardagen. Spelarna samlades i måndags – och nu väntar en intensiv vecka.

Landskamp mot Wales på Olympiastadion i morgon, VM-kval mot Kazakstan på lördag och Frankrike på tisdag.

– Alla fattar att ingen matchar samma spelare i nittio minuter i tre matcher på en vecka, säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

– Ganska många av spelarna var i gång i klubblaget i söndags och måndagen gick åt till återhämtning. I dag har vi en taktisk träning inför Wales – och den här rytmen fortsätter genom samlingen. Starten har varit hektisk.

Får debutanter chansen?

Kanerva ska dessutom limma ihop ett lagbygge för samlingens två tävlingsmatcher. Givne Robin Lod är inte med, motorn Glen Kamara är avstängd mot Kazakstan och kaptenen Tim Sparv är ett frågetecken efter att ha skadat sig i HJK:s Europaspel.

– Tim har lite småproblem, men jag tror att han är redo för spel i kvalmatcherna, säger Kanerva.

Kaan Kairinen i landslaget.
Bildtext Kaan Kairinen är en ny bekantskap i A-landslaget.
Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Sparv fanns med när landslaget inledde sin stängda träning på Olympiastadion i dag, men han lär knappast spela mot Wales och det öppnar dörren för betydligt mindre beprövade spelare.

– Jag har kommit hit för att få spela och hoppas det blir så många minuter som möjligt, säger Kaan Kairinen.

Kairinen har fått mycket speltid i Norge och lär få chansen mot Wales. Debutanten Urho Nissilä är också ett möjligt alternativ.

– Jag vill få svar på hur de lyckas i konkurrensen här, men jag spekulerar inte om hur många minuter och i vilka matcher de får ansvar. Jag har en plan för hur matchningen kan se ut, säger Kanerva.

– Generellt tycker jag att situationen på mittfältet ser bra ut.

Ingen tid för träning

Anledningen till det tajta spelschemat i september är enkel. Finland har (i likhet med alla andra landslag i Europa) kritat på för att spela tio matcher under VM-kvalet och den vägen få in mer pengar.

Markku Kanerva ger instruktioner på en träning.
Bildtext Markku Kanervas sikte är framför allt inställt på de två VM-kvalmatcherna i september.
Bild: Lehtikuva

Kvalet ger åtta matcher och då har man fyllt ut kalendern med matchen mot Schweiz i mars och mötet med Wales nu.

– Nu är utmaningen att ha tid för att utveckla vårt spel. Det blir främst via teorigenomgångar. Jag hade väldigt, väldigt gärna haft fler dagar för att hinna vara ute på planen. Situationen under EM var lyxig, då hade vi många dagar på oss, säger Kanerva.

– I oktober och november spelar vi bara två matcher per samling och då finns större möjligheter att hinna träna också.

Wales är en bekant motståndare efter Nations League förra hösten. De flyger till Helsingfors under tisdagen och stannar på finsk mark tills de styr mot ryska Kazan för att möta Belarus i VM-kvalet.

– Wales är ett tufft motstånd och vi vill mäta oss med starka landslag. Det är viktigare att vinna i kvalmatcherna, men givetvis är målet också seger på onsdag.

Landskampen Finland–Wales startar på onsdag klockan 19.00.

Diskussion om artikeln