Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efterlängtade returmatchen blir en vägvisare för Robert Helenius: ”Är i bättre form än då jag var 28 år”

Robert Helenius slår mot en boxningssäck.

Den långa väntan är snart över. Om en dryg månad ska Robert Helenius äntligen få boxas igen då han möter Adam Kownacki i Las Vegas. Matchen kommer att ha en stor inverkan på hur resten av karriären ser ut för Helenius. Jag planerar att vara proffs i två-tre år till, säger han.

Det har snart gått ett och ett halvt år sedan Robert Helenius gick en boxningsmatch. I början av mars 2020 tog han en meriterad seger mot Adam Kownacki.

Då låg vägen öppen mot de riktigt stora matcherna, men en pandemi senare väntar Helenius fortfarande på nästa fajt.

Det förekom uppgifter om en returmatch mot Kownacki redan i januari, och i somras skulle det äntligen ske men då stoppade coronaviruset den stora galan.

Nu går Helenius i väntans tider igen – om en dryg månad ska returmatchen bli av.

– Visst påverkas man då man inte får göra sitt jobb men det gäller att hålla sig i form. Jag har haft det ena träningslägret efter det andra och de har varit dyra, säger Helenius.

Robert Helenius spänner musklerna.
Bildtext Helenius intygar att formen är väldigt bra inför matchen mot Kownacki.

Karriären snart inne på slutrakan

Och träningen ska synas när 37-årige Helenius går upp i ringen mot Kownacki i Las Vegas den 9 oktober.

– Jag är i bättre form nu än då jag var 28 år, jag klarar en match på tolv ronder. Jag orkar slå och kan göra det om det kommer en inbjudan till en match fast i morgon, säger han.

Helenius har ändå insett att han inte har speciellt många år kvar som proffs. Därför är matchen mot Kownacki av största betydelse.

– Det har varit en lång resa men ingalunda spikrak. Skador och andra saker kan ha bidragit till att jag ännu inte slutat.

– Jag planerar att vara proffs i två-tre år till. Matchen i oktober visar riktningen, säger han.

Adam Kownacki.
Bildtext Adam Kownacki.

Viktigt att behålla koncentrationen

Helenius styrka ligger i de hårda slagen men det finns även andra områden som han försökt utveckla med tanke på den viktiga matchen.

– Hur man skyddar sig kan man alltid utveckla och jag måste bli bättre på att fokusera. Om några ronder går väldigt bra så kan jag få en för bra känsla.

– Viljan och koncentrationen är avgörande. Man måste hela tiden veta vad man gör. En millisekund av okoncentration kan förstöra allt, säger han.

Adam Kownacki är känd för att knocka sina motståndare och starta matcherna aggressivt. Mot Helenius fungerade ändå inte den taktiken i den första matchen. Helenius tror sig också veta hur Kownacki tänker nu.

– Han kommer säkert att vara ännu mer aggressiv men det gör inget och mig lurar han inte, säger Helenius.

Källa: STT